DEBATE: Ν. Δένδιας, Γ. Κατρούγκαλος και Α. Λοβέρδος για την Εξωτερική Πολιτική στις 15/05/23 στην EΡΤ.

0
410

«Στα Ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνετε συχνά ότι θα προτείνετε μια νέα διαδικασία ώστε να προωθηθεί μια λύση στο πρόβλημα της Οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι διαδικασίας μέχρι τώρα στα ελληνοτουρκικά κι όχι ουσίας των Τουρκικών θέσεων»…ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσε στον Yπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο αποψινό ντιμπέιτ της ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης.

Όπως απάντησε ο κ. Δένδιας: «Όχι δεν πιστεύω ότι είναι θέμα διαδικασίας, πιστεύω ότι είναι θέμα ουσίας. Πιστεύω όμως επίσης ότι οι διερευνητικές οι οποίες ξεκίνησαν με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό δηλαδή να πάει η διαφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διαιτησία στη Χάγη το 2004 έχει βγει από τον ρυθμό που αρχικά επρόκειτο να έχει κι έχουν γίνει 63 γύροι χωρίς να έχουμε καταλήξει σε αποτελέσματα απτά τα οποία και θα επιθυμούσαμε.

Δεν θα προτείνω λοιπόν αλλαγή της διαδικασίας θα προτείνω όμως κάποιες αλλαγές οι οποίες νομίζω θα διευκολύνουν να φανεί αν η Τουρκία μετά τις εκλογές έχει τη διάθεση να επιλυθεί η διαφορά ή δεν έχει τη διάθεση να επιλυθεί η διαφορά».

Σε μία ακόμα ερώτηση του Νίκου Μελέτη για το αν μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έχει μετανιώσει για την πρόσκληση του κ. Ράμα στην Ελλάδα για την έκθεση των καλλιτεχνικών του έργων ο κ. Δένδιας απάντησε:

«ΟΧΙ δεν υπάρχει καμιά μετάνοια» και πρόσθεσε η χώρα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της και από εκεί και πέρα εναπόκειται στους γείτονές της να καταλάβουν ότι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τις χώρες αυτές. Κατά συνέπεια η απάντησή μου είναι όχι. Ουδόλως Μετανοώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here