ΕΚΤΑΚΤΟ: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών – Αποχωρεί ο Τσίπρας…..και η κατάσταση βαίνει προς ρήξη!!

0
168

Η κυβέρνηση απέρριψε το σύνολο του πακέτου που πρότειναν οι δανειστές και η κατάσταση βαίνει προς ρήξη. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από τις συνομιλίες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει τις επόμενες ώρες κάποιο «φως».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αντέδρασε έντονα στο άκουσμα των προτάσεων και είπε σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς αλλιώς πάμε σε ρήξη».

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης γράφει στο twitter: «Έκοψαν άγρια μισθούς-συντάξεις, τριπλασίασαν την ανεργία, προκάλεσαν ύφεση 25%. Βρίσκουν όμως, «υφεσιακή» την φορολόγηση του πλούτου. Ντροπή!»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τάσσονται σαφώς υπέρ της αποχώρησης από τις Βρυξέλλες, ειδικά από την στιγμή που δεν περιλαμβάνεται κάποια πρόβλεψη για το χρέος.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε πριν λίγο με τα πιο μελανά χρώματα τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται και αναμένεται να συνεχιστεί για ώρα ακόμα.

Αναφερόμενος ειδικά στην πρόταση του ΔΝΤ , επί της οποίας γίνονται οι μεγάλες συγκρούσεις, έλεγε ότι πρόκειται για «μία εξαιρετικά σκληρή πρόταση».

Και προσέθετε: «είναι μία βαρβαρότητα, φωτιά και λάβρα. Δεν είναι πρόταση είναι Αρμαγεδδώνας. Μας την έστειλαν στις 5 το πρωί!»

Όπως αποκάλυψε πρώτο το www.defencenet.gr, οι δανειστές ζητούν να αναπροσαρμοστεί το ύψος των μέτρων της διετίας 2015-2016 από τα 7,9 δις στα 11 δις ευρώ! Επίσης ζητούν παντού ΦΠΑ στο 23% και κατάργησης του ΕΚΑΣ άμεσα.

Συγκεκριμένα: οι δανειστές προτείνουν σε σχέση με την ελληνική πρόταση:

-Oι δανειστές επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

-Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση / αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Οι πιστωτές αμφισβητούν την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε επιβολή μόνο φορολογικών μέτρων και ζητούν να σχεδιαστεί κατά προτεραιότητα μια διαφορετική συνταγή όπου εκτός από νέους φόρους θα περιλαμβάνεται και η μείωση των κρατικών δαπανών.

Με αφορμή την επιμονή πιστωτών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του – σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 24/06/2015 η κυβέρνηση – ο κ. Τσίπρας είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here