ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Κύπρος έδωσε ναυτική και αεροπορική βάση στην Γαλλία!

0
381

Ετσι λοιπόν, «έρχονται» οι Γάλλοι στην κυπριακή ΑΟΖ με άγριες διαθέσεις έναντι των τουρκικών απαιτήσεων για να δώσουν ένα καλό μάθημα στον Ερντογάν που ονειρεύεται οθωμανικές αυτοκρατορίες και μεγαλεία.

Η Γαλλία ελέω TOTAL θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του εκσυγχρονισμού της ναυτικής βάσης στο Μαρί με σκοπό τον ελλιμενισμό γαλλικών πολεμικών πλοίων τα οποία θα «σουλατσάρουν» σχεδόν μόνιμα στην περιοχή αυτή λόγω των εργασιών ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία αποκτά ναυτική βάση στο Μαρί. Επίσης στην διάθεση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται και η αεροπορική βάση στην Πάφο.

Rafale και Fremm στην Μεγαλόνησο! 

H παρουσία πλέον γαλλικών αεροσκαφών Rafale και Fremm σε αποστολές επιτήρησης της περιοχής της ΑΟΖ, όπoυ θα εκτελούνται οι εξορύξεις είναι δεδομένη.

Η Τουρκία βρίσκεται για δεύτερη φορά προ τετελεσμένων γεγονότων, γεγονός που ερμηνεύεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και το γαλλικό που στηρίζει την εξόρυξη της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας .

Ισχυροί οι ναυτικοί δεσμοί ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία, οι οποίοι θα αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν στο Παρίσι.

Πρόκειται για πραγματικά ανατρεπτική εξέλιξη στα σχέδια των Τούρκων και στους λεονταρισμούς τους έναντι της Κύπρου η οποία έπραξε το αυτονόητο σε σχέση με την Ελλάδα η οποία δεν έχει ανακηρύξει ακόμη δική της ΑΟΖ.

Στα ενεργειακά, μετά την προχθεσινή τοποθέτηση της TOTAL για έναρξη ερευνών εντός του τεμαχίου 6 στην κυπριακή ΑΟΖ, ήρθε χθες η σαφής στήριξη της Κύπρου από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ενώ, στο Κυπριακό ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει μια νέα προσπάθεια στις συνομιλίες μέσα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών Γαλλίας και Κύπρου στο Μέγαρο των Ηλυσίων κράτησε μια ώρα περίπου και αμέσως μετά οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις. Ιδιαίτερα σημαντικά τα όσα υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως «οι δύο χώρες υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία, τον πολιτισμό, θα βελτιωθεί το κείμενο αυτό από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών σε λίγες μέρες». Είπε πως θα υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση στους τομείς της οικονομίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε πως «υπάρχουν πολύ ισχυροί αμυντικοί δεσμοί. Πέρυσι το γαλλικό ναυτικό επισκέφθηκε πάνω από 40 φορές την Κύπρο», σημειώνοντας ότι με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Μαρί η συνεργασία θα επεκταθεί.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις «για να προχωρήσουμε σε συνεργασία».

Στον τομέα της οικονομίας ο Ε. Μακρόν αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε εκατό τοις εκατό την παρουσία της στην Κύπρο».

Υπενθυμίζουμε ότι στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ θα δραστηριοποιηθεί σύντομα η εταιρεία TOTAL, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στο Παρίσι.

Όλα αλλάζουν λοιπόν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πόλεμος για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο μόλις ξεκίνησε.

Υ.Γ. Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι.

{videobox}ovvnqOVrEeA{/videobox}

Υ.Γ.1. Η TOTAL ετοιμάζεται για νέες «Ανακαλύψεις» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

{videobox}8P2Tr-3uj9o{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here