Ελίζαμπεθ για πάντα ή Η γυναίκα με τα βιολετιά μάτια!

0
1025

Πάντα ενδιέφεραν οι βιογραφικές ταινίες διασήμων. Πέρσι το αμερικανικό δίκτυο Lifetime γύρισε σε τηλεοπτική ταινία τη θυελλώδη σχέση μιας από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο, της Ελίζαμπεθ Τέηλορ με τον γοητευτικό Ρίτσαρντ Μπάρτον με τίτλο «Liz and Dick» πρωταγωνίστρια την «άτακτη» του Χόλλυγουντ Λίντσεϊ Λόχαν, αλλά δεν πήρε καλές κριτικές.

Τώρα το BBC προβάλλει την μοιραία σχέση με την τηλεταινία «Μπάρτον και Τέηλορ» , όπου την Λιζ υποδύεται η Έλενα Μπόναν Κάρτερ και τον Ουαλλό ηθοποιό ο Ντόμινικ Γουέστ.

Η ζωή της πιο ποθητής γυναίκας με τα βιολετί μάτια , ήταν παραμυθένια, αλλά της έδωσε και πολύ πόνο. Κάνοντας ένα flash back θυμόμαστε ότι η Ντέημ Ρόουζμουντ-Λιζ-Τέηλορ, γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1932, στο Λονδίνο, όπως και ο αδελφός της, από Αμερικανούς γονείς, με μητέρα ηθοποιό και πατέρα έμπορο τέχνης.

Με την απειλή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετοίκησαν στις ΗΠΑ. Παντρεύτηκε 8 φορές, τις 2 από τις οποίες με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ο πρώτος της γάμος με τον Νίκι Χίλτον, σημαδεύτηκε και από ένα προφητικό γεγονός. Την ώρα που πέταξε το νυφικό μπουκέτο στις φίλες της, αυτό ξαναγύρισε κι έπεσε στα πόδια της….. 

Η Λιζ απέκτησε δυο γιους από τον γάμο της με τον Βρετανό ηθοποιό Μάικλ Γουάιλντινγκ και μία κόρη την Ελίζαμπεθ – Τοντ – Μπάρτον από τον γάμο της με τον μεγαλοπαραγωγό ταινιών Μάικ Τοντ, για χάρη του οποίου μάλιστα ασπάστηκε και τον Ιουδαϊσμό.

Επίσης υιοθέτησαν και ένα κοριτσάκι με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον , τη Μαρία. Αν και είχε μεγάλη αδυναμία στα κοσμήματα, λένε ότι η συλλογή της άξιζε πάνω από 150 εκατ. δολάρια, ποτέ στην πραγματικότητα δεν κυνήγησε το χρήμα. Σαν Ιχθείς, που ήταν, αναζητούσε μόνο την αληθινή αγάπη, αλλά από την άλλη δεν άκουγε και κανέναν.

Ήταν ξεροκέφαλη, και πάντα κατέληγε να επιλέγει λάθος άνδρες. Σε μεγάλη ηλικία παραδέχτηκε: «Δεν έπρεπε να κάνω τόσους γάμους . Για τους περισσότερους από αυτούς τους άνδρες ούτε με νοιάζει.

Ο μόνος που θ αγαπώ μέχρι να πεθάνω είναι ο Ρίτσαρντ». Όμως, για κανένα έρωτά της δεν πρόδωσε τα παιδιά της ποτέ. Πάντα ήταν μια καλή μητέρα, και λάτρευε τα δέκα εγγόνια και τα 4 δισέγγονά της. 

Όσο ταραγμένη ήταν όμως η προσωπική της ζωή, άλλο τόσο υπέφερε κι από την υγεία της.

Έπειτα από τον χωρισμό της με τον Νίκι Χίλτον, κάθε φορά που είχε πρόβλημα στη σχέση της γινόταν ράκος. Έπαιρνε κι έχανε πολλά κιλά, νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο 70 φορές, έκανε 20 σοβαρές εγχειρήσεις, φθάνοντας κοντά στο θάνατο. Στα 50 της κάπνιζε πολύ, και μπήκε δυο φορές για απεξάρτηση από το αλκοόλ, στο Ίδρυμα Μπέττυ Φορντ, για 35 χρόνια έπαιρνε υπνωτικά και παυσίπονα.

Τελευταία μετακινιόταν με αναπηρικό καροτσάκι και η δικαιολογία της ήταν πως είχε οστεοπόρωση και είχε γεννηθεί με σκολίωση, που την έκαναν να πονά. Τελικά προδόθηκε από την καρδιά της. Δίπλα της μέχρι το τέλος της, στις 23 Μαρτίου του 2011, βρίσκονταν τα τέσσερα παιδιά της, που καθένα κληρονόμησε 100 εκατ. Δολάρια, δικαιώματα από τις ταινίες της και συμμετοχές της σε επιχειρήσεις.

Η Ελίζαμπεθ ήταν 79 χρονών και η τέφρα της τάφηκε στο Γκλεντέηλ της Καλιφόρνια σε ένα μαυσωλείο, όπου απαγορεύεται να πλησιάσει το κοινό. Η τελετή ταφής άρχισε σύμφωνα με επιθυμία της 15 ΄αργότερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Η Λιζ ποτέ δεν υπήρξε συνεπής στα ραντεβού της, ή στα γυρίσματα των φιλμ της. Ακόμη και στην κηδεία της ήθελε να αργήσει. Επιθυμία της ήταν να την ενταφιάσουν δίπλα στον Ρίτσαρντ Μπάρτον στην Ελβετία, η γυναίκα του όμως είχε αγοράσει όλους τους γύρω τάφους και αυτό δεν ήταν εφικτό.

Αλλά η μοίρα τάφερε έτσι ώστε 30 χρόνια μετά το θάνατό του το «αστέρι» του Ρίτσαρντ να τοποθετηθεί δίπλα στο δικό της στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλλυγουντ. Τελευταία η Λιζ είχε αναπτύξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, ιδίως κατά του AIDS.

Η Ελίζαμπεθ Τέηλορ είναι από τις γυναίκες που αγαπήθηκαν, όσο λίγες. Όμως η πιο ταραγμένη σχέση της, ο πιο παθιασμένος ερωτάς της ήταν αυτός με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, από τότε που γύριζαν μαζί την «Κλεοπάτρα». H πρώτη τους συνάντηση στο πλατό: Εκείνος μεθυσμένος, προσπαθούσε να πιει καφέ και το χέρι του έτρεμε.

Η Λιζ τον βοήθησε. Από τότε ένας δυνατός δεσμός αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Λένε ότι η Λιζ του βρήκε ότι και στον τρίτο της σύζυγο που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Μάικ Τοντ. Προσωπικότητα, δύναμη, μόρφωση, εξυπνάδα, γενναιοδωρία αλλά και ευαισθησία.

Η προκλητική συμπεριφορά μεταξύ τους στα γυρίσματα, επειδή ήσαν ακόμη και οι δυο παντρεμένοι, ανάγκασε την παραγωγό εταιρία να τους κάνει αγωγή ζητώντας 50 εκατ. Δολάρια, και το Στέητ Ντηπάρτμεντ να τους απειλήσει ότι θα ανακαλέσει τη βίζα του Μπάρτον.

Μετά το γάμο τους όμως έγιναν το πιο καυτό κινηματογραφικό δίδυμο φτάνοντας στο πικ της καριέρας τους με το έργο του Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (χάρισε το 2ο Όσκαρ στην Τέηλορ) . Όπως «τρωγόντουσαν» μεταξύ τους οι δυο ήρωες του Άλμπι ο Τζωρτζ κι η Μάρθα και σε φίλους μπροστά, το ίδιο συνέβαινε και με τους Μπάρτον.

Συχνά ο Ρίτσαρντ έλεγε για να την νευριάσει: «Σιγά, η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο! Απλά έχει ωραία μάτια. Αλλά έχει προγούλι, μεγάλο στήθος και κοντά πόδια».

Και κανείς δεν εξεπλάγη όταν μετά από 10 χρόνια χώρισαν. Αλλά επειδή «μαζί δεν κάνανε και χώρια δεν μπορούσαν», ξανάσμιξαν και ξαναπαντρεύτηκαν, για να χωρίσουν και δεύτερη φορά. Το τελευταίο έργο στο οποίο εμφανίστηκαν καιρό μετά το χωρισμό τους, στο Μπρόντγουεη, ήταν το «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ , που απογοήτευσε όμως τους κριτικούς.

Ο Μπάρτον με την ιδιαίτερη χροιά φωνής, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς και διάδοχος του σερ Λώρενς Ολίβιε, προτάθηκε 7 φορές για Όσκαρ , αλλά δεν το πήρε καμία. Ήταν παντρεμένος 5 φορές κι είχε 4 παιδιά. Ο τρελός έρωτάς του για την Τέηλορ τον οδήγησε δυο φορές κοντά της , ενώ υιοθέτησε την κόρη της από το γάμο της με τον Τοντ. Το 1957 ως φοροφυγάς, μετακόμισε στην Ελβετία.

Το Φεβρουάριο του 1975, σε μια συνέντευξη του φίλου του Ντέηβιντ Λιούιν αποκάλυψε ότι δοκίμασε την «ομοφυλοφιλία». Ξέρεις, οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι ηθοποιοί το καλύπτουμε…με το ποτό». Το 2002 στη βιογραφία της Ελίζαμπεθ Τέηλορ από τον Έλις Άμπερν αναφέρεται ότι ο Μπάρτον είχε σχέσεις με τον Λώρενς Ολίβιε και προσπαθούσε να ξεμυαλίσει και τον Έντυ Φίσσερ – πρώην άνδρα της – αν και ο μικρότερος αδελφός του το αρνιέται .

Από το 1983 μέχρι το θάνατό του έμεινε παντρεμένος με την μέηκ-απ άρτιστ Σάλλυ Χέη. Ο Μπάρτον ήταν μέγας πότης και μανιώδης καπνιστής από τα 8 του. Μπορεί να κάπνιζε μέχρι και 100 τσιγάρα την ημέρα. Πέθανε από εγκεφαλικό το 1984, στα 58 του χρόνια. Πριν το θάνατό του είχε πει : «Δεν έχεις ζήσει, αν δεν έχεις συναντήσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ».

{joomplucat:49 limit=6}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here