Ελλάδα και Κύπρος μετρούν τους πραγματικούς φίλους τους: Οι υποχρεώσεις της Αμερικής….του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
730

Σε όλα τα επίπεδα, η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έδειξε τους στόχους της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή θάλασσα αυτή τη φορά, τα σχέδια της κατοχικής δύναμης είναι πλέον γνωστά:

-Πρώτον, οι Τούρκοι πήγαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για να μείνουν και αυτό το ξέρουν και τα νήπια, και

-Δεύτερον, ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του δεν λαμβάνουν υπόψη κανένα και απορρίπτουν κάθε αίτημα για αποχώρηση στα διεθνή χωρικά ύδατα. Έτσι, ήταν αναμενόμενο ότι δεν επρόκειτο να δεχθούν τις συμβουλές φίλων και συμμάχων τους.

Και για τούτη την άρνηση, φέρουν πρωτίστως την ευθύνη οι μέχρι τώρα «πάτρωνες» της Τουρκίας:

Η πολιτική της Βρετανίας, της Αμερικής και μερικών χωρών της Ευρώπης ήταν εντελώς αδικαιολόγητη τις τελευταίες δεκαετίες. Έδειξαν απαράδεκτη συμπεριφορά, διότι αύξησαν στα ύψη των εγωισμό του Ταγίπ Ερντογάν, υποσχόμενοι στον πρόεδρο της Τουρκίας λαγούς και πετραχήλια. Διότι δεν μπορούσε ο Ερντογάν από μόνος του να έχει αποκτήσει τόσο θράσος, που να μην υπολογίζει κανένα.

Γι’ αυτό έχουν και υποχρέωση να τον «κοντύνουν». Διότι ο τελικός σχεδιασμός της Τουρκίας είναι ο έλεγχος των κυπριακών θαλασσών. Με τον τρόπο αυτό, που είναι πέρα για πέρα παράνομος, θα επιβάλει και τα τετελεσμένα, πιστεύει. Όπως τα επέβαλε από το 1974. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και ας ευχηθούμε ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι περιστασιακή…

Δεν είναι μόνο οι πολύ καλές ανακοινώσεις των ξένων που προκάλεσαν εντύπωση και καταδίκασαν την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η αποφασιστικότητα κυρίως των Αμερικανών και των Γάλλων να μην επιτρέψουν -ως προστάτες της περιοχής- αυτά τα τετελεσμένα.

Μιλώντας με ένα αξιωματούχο, υποστήριξε ότι τούτη η περίοδος δεν είναι όπως τις προηγούμενες και τόνισε ότι κυρίως οι Αμερικανοί, δεν θα σπεύσουν να ξαναβάλουν όλα τα αυγά τους στο καλάθι της Τουρκίας, στην περίπτωση που συμμορφωθεί και θελήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αμερική.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσε, οι ΗΠΑ ασκούν πλέον μία εντελώς ανεξάρτητη πολιτική και δεν συνδέουν τις δύο χώρες με την αμερικανική πολιτική για την Τουρκία. Είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα και μακάρι ο αξιωματούχος να βγει αληθινός.

Κάποιες κινήσεις, κάποιες κουβέντες, κάποιες πράξεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: ότι η Αμερική, ακόμα και αν ο Ερντογάν ακυρώσει την παραγγελία των S-400 και επιχειρήσει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, δεν θα ρίξει την Ελλάδα, όπως συνέβη σε τόσες άλλες περιπτώσεις προηγουμένως.

Προφήτες δεν είμαστε, ούτε έχουμε την ικανότητα να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά έχουμε δει κάποια καλά σημάδια συμπεριφοράς από την πλευρά της Αμερικής, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα.

Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιουνίου, θα μπορούσε να ανοίξει «μεγάλη λεωφόρο» -κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής. Μακάρι. Και το πιο σημαντικό θα επιβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί ευτυχώς άρχισαν να καταλαβαίνουν τη μεγάλη σημασία της Κύπρου και της Ελλάδας ως στρατηγικές τοποθεσίες.

Επειδή «την έχουμε πάθει πολλές φορές»  όπως μου είπε Κύπριος πολιτικός παράγοντας, «είμαστε στη φάση που περιμένουμε να δούμε τους πραγματικούς φίλους μας».

Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουν στην Ουάσιγκτον και στην Ιερουσαλήμ ότι εάν επιτραπεί στην Τουρκία να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αυξήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων στις νέες συμμαχίες της Αθήνας και της Λευκωσίας. Αντίθετα, εάν ειδικά οι ΗΠΑ καταφέρουν να πείσουν ή να εξαναγκάσουν τους Τούρκους να εγκαταλείψουν την ΑΟΖ, τότε θα μιλάμε με άλλους όρους.

Είναι λογικό, ότι μέχρι τότε, οι πλειοψηφίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα κυριαρχούνται από δυσπιστία. Όπως ανέφερα και πιο πάνω οι οιωνοί είναι καλοί. Διεξάγονται συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα, και στην Αθήνα και τη Λευκωσία δεν ακούν τις φράσεις του παρελθόντος, όπως αυτή την πολύ άδικη και ενοχλητική, «υποχωρήστε εσείς».

Αντίθετα. Όλα τα μηνύματα κατευθύνονται προς την Άγκυρα, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ακούει. Τι θα συμβεί λοιπόν, εάν συνεχίσει αυτή η δεύτερη εισβολή, όπως σωστά την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Μετρούμε τους φίλους μας. Και αυτή την δύσκολη ώρα η Αμερική και το Ισραήλ έχουν υποχρέωση να σταθούν δίπλα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Τα τουρκικά τετελεσμένα πρέπει να ανατραπούν…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι απαράδεκτη η στάση του «κομμουνιστικού» κόμματος της Κύπρου. Τι λέει στην ουσία; Ότι ευθύνεται η Κυπριακή Δημοκρατία για την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΟΑΖ;

Μα έχουν παραφρονήσει εντελώς οι Ελληνοκύπριοι «κομμουνιστές»; Είναι από τις περιπτώσεις που ελπίζει κανείς να μιλήσουν με τρανταχτό τρόπο οι …κάλπες.

Τι είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού σχετικά με την απειλή της Τουρκίας για γεωτρήσεις με το «Φατίχ» στην Κύπρο; ότι «ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό ήταν να δείξουμε πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ειλικρινά… Τι να πει κανείς;  Όπως πολύ σωστά απάντησε η κυπριακή κυβέρνηση, η δήλωση του κ. Κυπριανού «υπερβαίνει κατά πολύ κάθε μέτρο. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίθεση της Τουρκίας και τις απειλές εισβολής στην ΑΟΖ της χώρας μας»… Έλεος πια.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έστειλε λάθος μηνύματα όταν εξέδωσε την Κυριακή και ενώ οι Τούρκοι ξεκινούσαν την δεύτερη εισβολή, μία παλιά ανακοίνωση για το θέμα των δικαιωμάτων της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήταν μία πράξη που έδειξε ότι οι διπλωμάτες της Αμερικής στην Κύπρο δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να δουν αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε τη θέση του.

Δεν είναι δικαιολογία ότι ήταν Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, πληροφορούμαι ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το ίδιο διάστημα, έπραξε αυτό που περιμέναμε δείχνοντας μία πρωτόγνωρη επιμονή.

Όταν κάποτε αποκαλυφθεί το παρασκήνιο θα μάθουμε πολλά γι’ αυτό το καυτό Σαββατοκύριακο, που οδήγησε στην καλύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε ποτέ το State Department  για την Κύπρο.

Υ.Γ. Μιχάλης Ιγνατίου: Εξαιρετική η ανακοίνωση του State Department.

Υ.Γ.1. Ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν: Μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα τον βάλουν στη θέση του…..του Μιχάλη Ιγνατίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here