Ενεργειακό σπίτι: Τι ακριβώς είναι; Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε;

0
1544

Η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας, είναι θέματα που έχουν αρχίσει να μας απασχολούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, η έννοια του βιοκλιματικού ή ενεργειακού σπιτιού (ένα κτίριο ενεργειακής απόδοσης, το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί) έχει γίνει ένα είδος «τάσης», τόσο λόγω οικονομικής ανάγκης όσο και οικολογικής ευαισθησίας.

Τα εν λόγω κτίρια εφαρμόζουν τεχνικές δόμησης προσανατολισμένες στην εξοικονόμηση ενέργειας και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ακολουθώντας τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. 

Ο σωστός προσανατολισμός κάθε χώρου, τα μελετημένα ανοίγματα, τα εύστοχα επιλεγμένα στέγαστρα, η σωστή μόνωση του κτιρίου, και η χρήση σύγχρονων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτρια οικιακής χρήσης, ηλιακό θερμοσίφωνα, ενεργειακά τζάκια, βιομάζα κ.λπ.), αποτελούν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξασφαλίσετε μία ενεργειακά αυτόνομη κατοικία.

Καθώς, όμως, δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να αποκτήσουμε ή να χτίσουμε από την αρχή το σπίτι μας, σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής δόμησης, μπορούμε να βελτιώσουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε το ενεργειακό του προφίλ, σύμφωνα με συγκεκριμένες κατασκευαστικές παρεμβάσεις και, φυσικά, με τεχνικές αλλά και οικιακές συσκευές που επιδρούν θετικά στην καθημερινή του λειτουργία.

Επιπλέον, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι ορισμένες δαπάνες που αφορούν στις κατασκευαστικές μετατροπές τέτοιου τύπου επιδοτούνται συχνά από το κράτος ή φόρο-απαλλάσσονται.

Τι είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;

Πρόκειται για ένα σύστημα πιστοποίησης – τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλιά κτήρια – προκειμένου να καθοριστούν τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσής τους.

Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:

1) Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
2) Μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
3) Κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
4) Κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

Κατά την πώληση ή μίσθωση κτιρίων, το ΠΕΑ ή αντιγραφό του πρέπει επιδεικνύεται και παραδίδεται από τον ιδιοκτήτη στον υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή, ενώ η μη έκδοση του πιστοποιητικού εγκυμονεί ενδεχομένους κινδύνους για τους ιδιοκτήτες κτιρίων, αφού προβλέπονται πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ!

Πώς θα βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας:

•Αντί για το κλασικό ηλεκτρικό ρεύμα, επιλέξτε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. 

•Διατηρείστε καθαρούς τους λαμπτήρες σας. Επίσης, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις απλές λάμπες πυράκτωσης. Για την ακρίβεια, η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10-12 ευρώ ανά λάμπα.

•Επενδύστε σε ηλεκτρικές συσκευές με ενεργειακή κλάση «Α» (ή Α+), οι οποίες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και σίγουρα πιο οικονομικές στη χρήση. 

•Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας στους 26C.

•Επιλέξτε ηλιακό θερμοσίφωνα. Ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια και έτσι μπορούμε να καλύπτουμε κατά 40-80% τις οικιακές ανάγκες για ζεστό νερό.

•Ελέγξτε τυχόν θερμικές απώλειες από τον καυστήρα ή τον ηλιακό, καθώς και για διαρροές στο σύστημα κλιματισμού. Θα έχετε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. 

•Αντικαταστήστε τα κουφώματα του σπιτιού προκειμένου να έχετε ακόμη καλύτερη μόνωση και κατά συνέπεια λιγότερες διαφυγές στη θέρμανση. 

•Λειτουργήστε τις ηλεκτρικές συσκευές σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και φροντίζετε να τις κλείνετε τελείως (μην τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής) όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Θα καταναλώνετε ακόμη λιγότερο ρεύμα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here