ΕΝΟΧΗ για αμέλεια κρίθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

0
188

Η κυρία Λαγκάρντ ήταν αντιμέτωπη με την γαλλική δικαιοσύνη για την υπόθεση Ταπί, όπου κατηγορήθηκε και τελικά κρίθηκε ένοχη ότι επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παρ' ότι κρίθηκε ένοχη, το δικαστήριο δεν της επέβαλε ποινή.

Μόνο και μόνο η καταδίκη αποτελεί χαστούκι για την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ η οποία ακολουθεί το δρόμο της ταπείνωσης όπως και ο προκάτοχός της, Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ στην Ισπανία σε εξέλιξη είναι η δίκη του πρώην στελέχους Ροδρίγο Ράτο για κατάχρηση κεφαλαίων την εποχή που ήταν επικεφαλής της ισπανικής Bankia. 

Μάλιστα δεν αποκλείεται να εξαναγκαστεί σε παραίτηση προκειμένου να σωθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού, ενόψει και της αλλαγής ηγεσίας στο Λευκό Οίκο.

Η πρόσφατη καταδίκη Λαγκάρντ μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μία κρίση μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την απόφαση για το αν θα συμμετάσχει ή όχι.

Ήδη πάντως έγινε γνωστό ότι θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο. «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει συναντηθεί και σε προηγούμενες φάσεις για να εξετάσει την πορεία των νομικών εξελίξεων στη Γαλλία.

Η σύγκλησή του αναμένεται σε σύντομο χρόνο, για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις», σχολίασε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Η 60χρονη πρώην υπουργός υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν διέπραξε οτιδήποτε παράνομο.

Τότε ενώ ήταν στο τιμόνι της οικονομικής πολιτικής ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξής του με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. 

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο την προ-περασμένη Παρασκευή, ενώ η φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό: «Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή της.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here