Ο Μπάιντεν «ξεπέταξε» τον Μητσοτάκη σε 30 λεπτά!…Διερωτώμεθα πότε πρόλαβαν να συζητήσουν την τόσο διατυμπανισμένη Ελληνοαμερικανική Ατζέντα;

0
234

Παντού «Απαγορευμένη» η λέξη  Τουρκία…

Μπροστά στις κάμερες ο Τζο Μπάιντεν είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους:

«Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα».

Τώρα, πως όλα αυτά που ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατάφεραν να χωρέσουν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο οβάλ γραφείο που κράτησε λιγότερο από μια ώρα…αυτό είναι μυστήριο.

Και αυτή ήταν μόνο η Αμερικανική ατζέντα. Η Ελληνική, προφανώς παραπέμφθηκε στις καλένδες!…

Η δεξίωση

Μετά τη συνάντηση πάντως ακολούθησε δεξίωση στον Λευκό Οίκο, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε ξανά για τη φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ και σχολίασε την παρουσία της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας, αλλά και το ότι ήταν μαζί και οι κόρες του Πρωθυπουργού:

«Καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε εδώ και τη σύζυγό σας και τις κόρες σας… Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος…

Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφίβολο. Και ο Ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση «όχι, όχι, όχι»…

Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσαστε πράγματι ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη…Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις».

«Μπαϊντενάκης»

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί για την αγορά μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών F-35, ενώ ξεκαθάρισε ότι λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και παρακάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του γι’ αυτό.

Κλείνοντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και μια προσπάθεια αστεϊσμού, προσπαθώντας να τονίσει τον…φιλελληνισμό του Μπάιντεν, ο οποίος προηγουμένως είχε πει πως του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της Ελληνικής ομογένειας (από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουερ) και σχολίασε πως θα έπρεπε να λέγεται «Μπαϊντενάκης», για «προφανείς» λόγους!

Για μια ακόμη φορά, η λέξη «Τουρκία» έκανε τζιζ…και ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο:

«Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση…θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας»

Δεν είπε από ποιον όμως!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here