Εξώδικο Φωτιά από 36 γιατρούς-χειρούργους.

0
346

Σοβαρότατες καταγγελίες οι οποίες προκαλούν ερωτήματα ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» να παράσχει φροντίδα σε ασθενείς covid-19, περιέχονται σε εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία την οποία υπογράφουν γιατροί-χειρουργοί του νοσοκομείου.

Δείτε πώς παρουσιάζει σήμερα το θέμα η εφημερίδα Δημοκρατία:

Με τη δήλωσή τους αυτή η οποία παραδόθηκε στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος οι χειρουργοί ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της διοικήτριας του «Παπανικολάου» με την οποία τους έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα εφημεριών, σε κλινικές covid.

Οι χειρουργοί, αφού επισημαίνουν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η διοικήτρια του νοσοκομείου δεν είναι αρμόδια να καταρτίσει το πρόγραμμα των εφημεριών στα τμήματα covid, συνεπώς, η απόφαση είναι μη σύννομη, επισημαίνουν ότι οι ίδιοι συμμετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών στις δικές τους κλινικές, υπερβαίνοντας μάλιστα, όπως αναφέρουν, πολλές φορές, ακόμη και το μέγιστο χρόνο απασχόλησης των εξήντα ωρών εβδομαδιαίως.

“Παρέχουμε, όμως, τις ιατρικές μας υπηρεσίες με αυταπάρνηση και κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες σωματικής και ψυχικής καταπόνησης και δη εξόντωσης για χρονικό διάστημα, που ξεπερνά τα δύο έτη”…σημειώνουν.

Στη συνέχεια οι χειρουργοί, εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η ένταξή τους στο πρόγραμμα εφημεριών στις μονάδες covid είναι μη νόμιμη, διατυπώνουν υπαινιγμούς ως προς τις συνθήκες νοσηλείας και παροχής ιατρικής φροντίδας των ασθενών covid.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι: “Η συμμετοχή ειδικών χειρουργών, που δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση και την ειδική εκπαίδευση, που διαθέτουν παθολόγοι και πνευμονολόγοι, πλέον αρμόδιοι και κατάλληλοι λόγω ειδικότητας να νοσηλεύουν περιστατικά covid, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους ιατρούς όσο και για τη δημόσια υγεία”…δηλαδή για τους ίδιους τους ασθενείς!

Προσθέτουν ότι εξαιτίας της έλλειψης της κατάλληλης εξειδίκευσης για τέτοιου είδους παθήσεις οι ίδιοι είναι εκτεθειμένοι “σε σφόδρα πιθανό ιατρικό λάθος, κατά την νοσηλεία περιστατικών covid” γεγονός που, πέραν των άλλων “επισύρει ποινική και αστική ευθύνη”.

Και τονίζουν πως “η συμμετοχή των χειρουργών-ιατρών στις εφημερίες των μονάδων covid, πέρα από αριθμητική κάλυψη, ώστε να «βγαίνουν οι αριθμοί» κανέναν άλλο σκοπό δεν εξυπηρετεί, ενώ ταυτόχρονα εκθέτει τους ιατρούς σε ορατό και άμεσο κίνδυνο υποβολής μηνύσεων και άσκησης αγωγών σε βάρος τους”.

Προς επίρρωση των αιτιάσεών τους σημειώνουν ότι “κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα υφίσταται αυξημένη θνητότητα ασθενών της πανδημίας στο νοσοκομείο μας, διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη των νοσοκομείων της Αθήνας”.

Οι χειρουργοί καταγγέλλουν τη μη πλήρωση των κενών σε ιατρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως “η επίκληση της έκτακτης ανάγκης δεν είναι πλέον δικαιολογία. Έχει παρέλθει διάστημα δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας και ενώ οι ανάγκες είναι γνωστές σε όλους, ακόμη υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ιατρών, οι προσλήψεις, που εναγωνίως ζητούμε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν γίνει”.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι “η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης δυναμιτίζουν το, ήδη τεταμένο, κλίμα και στρέφουν τους ιατρούς της μίας ειδικότητας έναντι αυτών της άλλης”.

Επιπροσθέτως, οι γιατροί αφού επισημαίνουν ότι “ο χειρουργικός τομέας συνέβαλλε και εξακολουθεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην νοσηλεία ασθενών covid και έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας”, τονίζουν πως η απασχόληση χειρουργών σε μονάδες covid αντίκειται και στο νόμο, “δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες εκ του νόμου εφημερίες πραγματοποιούνται από τους ιατρούς του ΕΣΥ στο τμήμα τους και όχι εκτός αυτού”.

Καταλήγοντας, στην εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία οι χειρουργοί ζητούν:

-Την άμεση εφαρμογή του νόμου αναφορικά με την κατάρτιση του προγράμματος των εφημεριών του νοσοκομείου «Παπανικολάου»,

-Την άμεση εξαίρεση των ειδικών-χειρουργών ιατρών από το πρόγραμμα των εφημεριών στις μονάδες covid.

Διαφορετικά, δηλώνουν, “αποποιούμαστε ρητά και κατηγορηματικά οποιασδήποτε αστικής ή ποινικής ευθύνης μας, από τυχόν ιατρικό λάθος, που θα επισυμβεί, κατά την νοσηλεία ασθενών covid”.

Προαναγγέλλουν δε, ότι θα προσφύγουν ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου “αιτούμενοι τόσο την ακύρωση του παράνομου, κατά τα προδιαληφθέντα, προγράμματος των εφημεριών, όσο και την προσωρινή δικαστική μας προστασία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here