Επειγόντως στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης-Τι άραγε συμβαίνει;

0
234

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Μάλλον συμφωνήθηκε μετά το τηλεφώνημα με τον Μπλινκεν.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 εντελώς συμπτωματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«I spoke with @PrimeMinisterGR Mitsotakis about the significant aid @NATO Ally Greece has provided to Ukraine, and other ways to help Ukraine defend itself against Moscow’s brutal war of aggression. The U.S.-Greece relationship has never been stronger or more important».

«Μίλησα με τον Πρωθυπουργό  Μητσοτάκη για τη σημαντική βοήθεια @NATO που έχει παράσχει η Σύμμαχος Ελλάδα στην Ουκρανία, και άλλους τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Μόσχας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη ή πιο σημαντική!»

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο: Η Αμερική δεν μπορεί άλλο να τηρεί ίσες αποστάσεις…του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι μία καλή εξέλιξη σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν έχουν φτάσει στο ζενίθ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν. Και ο απέναντι, δεν θα το χωνέψει εύκολα. Θα δούμε σύντομα τις αντιδράσεις του…Άλλωστε, δεν μας έχει συνηθίσει να κρύβετε. Δεν έκρυψε ποτέ, ούτε τον αντιαμερικανισμό του, ούτε το μίσος του για το Ισραήλ.

Μην ακούτε…Σύντομα θα κληθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα με ένα διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που συνηθίσαμε μέχρι τώρα. Θα αποφασιστεί, αν είναι διπλωματικός ή και στρατιωτικός αυτός ο τρόπος, ανάλογα με το είδος της επίθεσης της κατοχικής Τουρκίας. Αλλά, δεν θα μπορεί άλλο η Ελλάδα να κάνει ότι δεν «βλέπει» τις παραβιάσεις. Η κλιμάκωση θα είναι πολύ επικίνδυνη για την Εθνική ασφάλεια της χώρας…

-ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα δείξει την ακραία επιθετικότητα του στην Κύπρο, στην περίπτωση κατά την οποία η Λευκωσία αρνηθεί τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου του νησιού και την απαράδεκτη διευθέτηση των «δύο κρατών». Ή θα δούμε αυτή την επιθετικότητα στο Αιγαίο, όπου διεκδικεί δεκάδες ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Εγώ νομίζω ότι οι προκλήσεις θα αφορούν το Αιγαίο…

Ως γνωστό, σε τούτη την ιστοσελίδα δεν γράφουμε ποτέ για να «εντυπωσιάσουμε» ή για να κερδίσουμε αναγνώστες. Είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Γράφουμε πάντα στη βάση των γεγονότων. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δεν εννοούσε τίποτα απ’ όσα είπε στον κ. Μητσοτάκη, στην Κωνσταντινούπολη. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στα όρια της «ψυχασθένειας», ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια της παράκρουσης.

Πιστεύει ότι είναι άτρωτος. Άλλωστε, ποιος θα τον ενοχλήσει; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αμερική; Σκοτώνει Κούρδους στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Είδατε κανένα να συγκινείται; Κανένα…Αντίθετα οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι βρίσκεται σε…αυτοάμυνα! Ποιος βρίσκεται σε αυτοάμυνα;

Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, πολεμά 40 και πλέον χρόνια εναντίον μερικών χιλιάδων ανταρτών του PKK και δεν μπορεί να κερδίσει. Διότι ο Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο δεν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν για το ιδανικό της Πατρίδας, και για την Ελευθερία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται σε μία σημαντική εποχή στην Ουάσιγκτον, όταν η Αμερική αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο την παραβατική Ρωσία μέσω των Ουκρανών, που και αυτοί παλεύουν για τη δική τους Πατρίδα. Και έρχεται στην αμερικανική πρωτεύουσα με ένα σοβαρό όπλο στην φαρέτρα του.

Η Ελλάδα απέδειξε για πολλοστή ακόμη φορά ότι είναι γνήσια σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία ούτε τις κυρώσεις σεβάστηκε, ούτε έκοψε τους δεσμούς με τη Μόσχα, την οποία βοηθά για να αποφύγει και να ξεπεράσει τα δυτικά μέτρα. Δεν είναι εύκολο, αλλά το κάνει. Επειδή οι φίλοι μας οι Αμερικανοί τον έχουν και τον νταντεύουν.

-Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ξεκάθαρος με τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου. Λόγω της βοήθειας που του πρόσφεραν οι Ελληνοκύπριοι της Αμερικής ευεργετήθηκαν και τα θέματα της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στάθηκε βράχος δίπλα στον Ελληνισμό…

Πρέπει να είναι ξεκάθαρος για πολλούς λόγους με πιο σημαντικό ότι στη μεγάλη ανάγκη της Αμερικής πρέπει να μετρούν περισσότερο οι γνήσιοι και πιστοί σύμμαχοι από τους άλλους, που υπονομεύουν με κάθε τρόπο τη Δύση και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να παραποιούν τα γεγονότα.

Η δήθεν διαπραγμάτευση του Ερντογάν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας έγινε για τον δικό του αρρωστημένο εγωϊσμό και για τα δικά του πολιτικά συμφέροντα εντός της Τουρκίας. Ούτε που τον νοιάζει για τον καταστροφικό πόλεμο του Πούτιν. Ο Ερντογάν δουλεύει και κοροϊδεύει ασύστολα τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους δυτικούς.

Κάποιος πρέπει να το φωνάξει επιτέλους:

Τι σόι σύμμαχοι είναι για την Αμερική οι Τούρκοι, όταν τους έχετε επιβάλει κυρώσεις;

Ή κάνουμε λάθος; Στους εχθρούς σας επιβάλλατε κυρώσεις. Αυτό δεν μας λέτε; Στους φίλους σας δίνετε βοήθεια…

Πρέπει πάντα οι καλοί λογαριασμοί να κάνουν τους καλούς φίλους. Και ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να εξηγηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Ελλάδα πάντα κάνει το καθήκον της έναντι της Αμερικής και της Δύσης. Είναι γνήσια φίλη και σύμμαχος. Η γεωγραφία την αδίκησε. Δεν έχει γείτονα το Λουξεμβούργο αλλά την Τουρκία. Η Αμερική δεν μπορεί άλλο να τηρεί ίσες αποστάσεις. Πρέπει να βοηθήσει και την Ελλάδα και την Κύπρο…

*Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Πόνεσαν τους Τούρκους οι ερωτήσεις του Μιχάλη Ιγνατίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τον βρίζουν τουρκικά ΜΜΕ και “τρολς” | Hellasjournal.com

Πόνεσαν τους Τούρκους οι ερωτήσεις του Μιχάλη Ιγνατίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τον βρίζουν Τουρκικά ΜΜΕ και «τρολς»…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here