Επικύρωση αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας με νομοσχέδιο!

0
306

«Ελλάς – Ρωσία – Συμμαχία» σ΄ ότι έχει να κάνει με εξοπλιστικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή προβλέπεται η κύρωση συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013 για προμήθειες αμυντικού υλικού από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η συμφωνία «αντικατοπτρίζει τις υφιστάμενες πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της Άμυνας με την συνεργασία τους στον τομέα της προμήθειας του αμυντικού υλικού».

Γιατί τώρα η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει επί της ουσίας τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ελλάδας με τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που έχει η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της;

Πολλοι θα σπεύσουν να την συνδέσουν με την κλιμακούμενη κρίση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία «δουλευόταν» καιρό πριν.

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουμε, όπως για παράδειγμα οι S- 300 «πονούσαν» από την έλλειψη ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης. Προβλήματα για τα οποία δεν ήταν πάντα υπεύθυνη η Μόσχα.

Υπήρχαν πολλά θέματα εντός Ελλάδας ,που είχαν να κάνουν με ανταγωνισμούς αλλά και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Όλα αυτά «γεννούσαν» διαρκώς εμπόδια, τα οποία έρχεται να επιλύσει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζουν με ακρίβεια πως η Ελλάδα θα προμηθεύεται τα απαραίτητα «αμυντικά υλικά» από τη Ρωσία. Η επικοινωνία των δύο πλευρών θα γίνεται μέσα από «θεσμικό κανάλι». Από τη μία πλευρά το ελληνικό ΥΕΘΑ και από την άλλη η κρατική επί της ουσίας εταιρεία ROSOBORONEXPORT.

Η Αθήνα εγγράφως θα ζητά από τη Μόσχα τα υλικά που χρειάζεται και η Ρωσία θα της απαντά από ποια εταιρεία και σε τι τιμή θα τα προμηθεύεται.

Μ΄ αυτό το τρόπο η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει τη εύρυθμη και συνεχή επιχειρησιακή λειτουργία όλων των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιό μας από τη δεκαετία του ΄90.

Και πρώτα απ΄ όλα των S-300, οι οποίοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο όχι μόνο για την ασφάλεια της χώρας αλλά και για την αεράμυνα όλης της «θερμής» περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Περιοχή η οποία θα «κλειδωθεί» κυριολεκτικά με την απόκτηση S-300 και από την Αίγυπτο. Σχετικές συζητήσεις για την «ελληνο-αιγυπτιακή» ομπρέλα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγυπτίου Προέδρου Σίσι στην Αθήνα.

Διαβάστε τι προβλέπει το νομοσχέδιο πατώντας ΕΔΩ……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here