Επισημοποίηση του προφίλ της πολιτικής λογοκρισίας και της πολιτικής αγυρτείας!….του Μαρίνου Παπαδόπουλου – Δικηγόρου.

0
216

Το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση καθιερώνεται στο Ελληνικό Σύνταγμα με διττό τρόπο. Το άρθρο 14 διασφαλίζει την ελευθερία του τύπου ορίζοντας ότι «καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους».

Αυτό είναι το δικαίωμα στην ενεργητική πληροφόρηση, δηλαδή το δικαίωμα του καθένα να ομιλεί δημοσίως, να πληροφορεί τους άλλους, να δημοσιεύει τη γνώμη του.

Το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης, το οποίο εμπεριέχει φυσικά και το δικαίωμα να δημοσιοποιείται αυτή η γνώμη, περιορίζεται μόνο για τους λόγους που περιοριστικά αναφέρονται στο ίδιο το Σύνταγμα.

Από την άλλη, το νέο άρθρο 5Α του Συντάγματος καθιερώνει το δικαίωμα του πολίτη στην παθητική πληροφόρηση, δηλαδή το δικαίωμά του να πληροφορείται: «καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει».

Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων».

Ίσως ακόμη πολλοί να προτιμούν την απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους ή τις λογοκριτικές πρακτικές παλαιοκομματικού τύπου που ακολουθεί ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου στο facebook που φέρει τον τίτλο «Δήμος Κηφισιάς επίσημο προφίλ» χάριν της προστασίας του πολιτικού συμφέροντος του εντολέα του που νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το προφίλ του δήμου Κηφισιάς στο facebook σαν να είναι πολιτικό περίπτερο της προεκλογικής του εκστρατείας σαν κι αυτά τα χλιδάτα περίπτερα με τα οποία προκαλεί τους δημότες σε καιρό οικονομικής κρίσης και με χρήση των οποίων προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα πλαστής ευημερίας στο δήμο Κηφισιάς.

Όμως η έννοια της ηθικής και των χρηστών ηθών, της πολιτικής εντιμότητας, της συναίσθησης του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση χωρίς καμία λογοκρισία, της συνείδησης των νόμων περί ελευθεροτυπίας και δικαιώματος στην πληροφόρηση είναι τόσο άγνωστες σ’εσάς που διαχειρίζεστε το διαδικτυακό τόπο στο facebook που φέρει τον τίτλο «Δήμος Κηφισιάς επίσημο προφίλ», ώστε γεννώνται εύλογα νομικά και πολιτικά ερωτήματα περί τη διαδικασία και πρακτικές που ακολουθείτε για την αξιολόγηση του περιεχομένου των αναρτηθέντων σχολίων ή δηλώσεων περί υποψηφιοτήτων των δημοτικών συμβούλων στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο του δήμου Κηφισιάς.

Με ποια κριτήρια θεωρήσατε ακατάλληλο για τον εν λόγω διαδικτυακό τόπο το περιεχόμενο δήλωσης της υποψηφιότητάς μου με το συνδυασμό ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ, ΕΚΑΛΗΣ και υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Θωμάκο;

Γιατί εξαφανίσατε την κάρτα δήλωσης της υποψηφιότητάς μου από τον εν λόγω διαδικτυακό τόπο;

Τα κριτήρια καθορίζονται εύκολα όταν το κοινό στο οποίο το δημοσίευμα απευθύνεται είναι συγκεκριμένο και περιορισμένο.

Εσείς, διαχειριζόμενοι το διαδικτυακό τόπο στο facebook που φέρει τον τίτλο «Δήμος Κηφισιάς επίσημο προφίλ» νομίζετε ότι πρέπει αυτός ν’ απευθύνεται μόνο στην εκλογική σας πελατεία ή / και σ’ όλους αυτούς που εξυπηρετούνται από τη δική σας παρουσία στη διοίκηση και διαχείριση του δήμου Κηφισιάς.

Όμως, ο εν λόγω διαδικτυακός τόπος εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα’πρεπε να φέρει τον τίτλο «Δήμος Κηφισιάς επίσημο προφίλ» αλλά μάλλον « Δήμος Κηφισιάς, επισημοποίηση του προφίλ της πολιτικής λογοκρισίας και της πολιτικής αγυρτείας»!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here