Επισκεφθείτε την έκθεση της Ναταλίας Μελά…στις Σπέτσες.

0
883

H σχέση της Ναταλίας (Νάτας) Μελά με τις Σπέτσες παραμένει καθοριστική για την έμπνευση και την εκτέλεση των γλυπτών της. Η διαύγεια του φωτός, η θάλασσα, το τοπίο τής έδωσαν το έναυσμα για πολλές δημιουργίες.

Στο νησί, που έχει άλλωστε αστική και καλλιτεχνική παράδοση, έχουν τοποθετηθεί πολλά έργα της, όπως η Μπουμπουλίνα στο λιμάνι της Ντάπιας μπροστά στο ιστορικό και ανακαινισμένο πλέον ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον», ο Μπαρμπάτσης και μερικά ακόμη με δωρεά της εκλιπούσης πλέον, και μεγάλης φίλης της Ελλάδας, Ανέτ Σλουμπερζέ, στην περιοχή του Φάρου, στο Παλαιό Λιμάνι.

Η Μπουμπουλίνα στο λιμάνι της Ντάπιας μπροστά στο ιστορικό και ανακαινισμένο πλέον ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον».

Αυτό το καλοκαίρι, η γκαλερί Ακρόπρωρο στο πανέμορφο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών φιλοξενεί μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου την έκθεση της Ναταλίας Μελά.

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.00, ο Δήμος Σπετσών οργανώνει προς τιμή της, ειδική Εκδήλωση Μνήμης, στον χώρο της έκθεσης, στην περιοχή του Φάρου, στο Παλαιό Λιμάνι.

Η τελετή μνήμης θα ολοκληρωθεί  με την συναυλία της ορχήστας των Σπετσών «TAXIDEFTES».

Θα δείτε τα γνώριμα γλυπτά αλλά και πίνακες κολάζ. Περιστέρια από μάρμαρο, κεραμικά πουλιά, τοπία από τις Σπέτσες. Πολλά από τα έργα που εκτίθενται, έχουν φιλοτεχνηθεί κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο νησί όπου η γλύπτρια περνά αρκετούς μήνες κάθε χρόνο.

Αν βρεθείτε ή αν είστε ήδη στις Σπέτσες θα έχετε την ευκαιρία μέσα από προβολές να γνωρίσετε τη δουλειά της σε βάθος.

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Κ. Δημητριάδη και τον Μ. Τόμπρο.

Δούλεψε με τον Θ. Απάρτη και τον Δ. Πικιώνη, ενώ σημαντική επίδραση στη σκέψη και το έργο της άσκησε ο σύζυγός της αρχιτέκτονας, Αρης Κωνσταντινίδης. Στις Σπέτσες έχτισαν την εξοχική τους κατοικία.

Ο φυσικός κόσμος και η μυθολογία αποτελούν σταθερές πηγές έμπνευσης για τη Ναταλία Μελά, ολοφάνερο στα ζωομορφικά της γλυπτά.

Το έργο της έχει παρουσιασθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τελευταία τη μεγάλη αναδρομική έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη το 2008.

«Η τέχνη δεν πρέπει να ‘ναι απεικόνιση της φυσικής πραγματικότητας. Ούτε στην παραμικρή λεπτομέρειά της. Είναι περίεργο, αλλά αυτό που μοιάζει πιο φυσικό στην τέχνη, είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα», είχε πει με τη γνωστή σοφία της και πάντα χωρίς στόμφο η Ναταλία Μελά, η καλλιτέχνιδα που κρατά τον ακαταπόνητο ενθουσιασμό της για τη ζωή και τη δημιουργία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here