Επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Ρωσία 3.000 νταλίκες με αγροτικά προϊόντα!

0
293

Το δρόμο της επιστροφής έχουν πάρει οι νταλίκες των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, δεν κατάφεραν να μπουν στη Ρωσία.

«Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο.

Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη»…..δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις.

Κάποια από αυτά τα φορτία «βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά» πρόσθεσε.

Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.

Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκαλεί σήμερα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης επρόκειτο να τεθούν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, πάντως, η σύσκεψη αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» της Δευτέρας, εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας θα συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης, ενώ μια ειδική ομάδα θα εξετάσει τις δυνητικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και θα προτείνει λύσεις.

Το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τις χώρες που έχουν πληγεί κερδίζει έδαφος, αφού και μεγάλες οικονομίες της ΕΕ βασίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους στη ρωσική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 09/08/2014 παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης ζήτησαν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ…..

«Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα, για τις ζημιές που θα προκληθούν από το ρωσικό εμπάργκο» ζήτησε και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σε στενή συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε:

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here