ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σώζεται από την κατάρρευση το ιστορικό σπίτι του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά στην οδό Τατοΐου.

0
951

Ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς τα έργα αναστήλωσης του…

Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Τατοΐου για δεκαετίες είχε παραμείνει στην τύχη του, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψη να του έχει φερθεί με τον χειρότερο τρόπο.

Στο μικρό νεοκλασικό των 100 περίπου τ.μ., ο Παύλος Μελάς έζησε μοναδικές στιγμές οικογενειακής ευτυχίας με τη σύζυγό του Ναταλία, αδελφή του επίσης μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη και τα δυο παιδιά τους Μιχάλη (Μίκης) και Ζωή (Ζέζα).

Η κατοικία ξεκίνησε να χτίζεται το 1894, έτος γέννησης του γιου του Μιχάλη και θεωρείται τυπικό παράδειγμα κατοικίας στο πνεύμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1897 ενώ τον σχεδιασμό του είχε κάνει ο ίδιος ο Παύλος Μέλας.

Το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε το οίκημα ως διατηρητέο Εθνικό Μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.

Το 2012 εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά.

Ωστόσο από τότε μέχρι την Δευτέρα (24.02.2020), που ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του παρέμενε στα συρτάρια των Υπουργείων με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.

Γερανοί, σκαλωσιές, εργάτες μπαινοβγαίνουν στο οίκημα το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Παύλος Μελάς και τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε οικτρή κατάσταση.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τεχνίτες και συντηρητές, προκειμένου να σώσουν από την κατάρρευση, το ιστορικό σπίτι του πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

Στην περιοχή, μαζί με τους επόπτες και τους εργάτες, παρίστανται και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού εκτός από το υπουργείο Πολιτισμού, στις εργασίες αναστήλωσης εμπλέκεται εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η άδεια εκδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, όπου όπως γνωρίζουμε είχε ενταχθεί η οικία Μελά ύστερα από αγώνες δεκάδων συμπολιτών μας και σύμφωνα με την πινακίδα ανάρτησης αφορά «επείγουσες εργασίες άρσης ετοιμορροπίας, στερέωσης και προστασίας της διατηρητέας οικίας Παύλου Μελά».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιά στις 26/02/20, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος εμφανώς ικανοποιημένος, μίλησε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι με χαρά και ενθουσιασμό έμαθε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια θύμισε στο Σώμα ότι πριν από περίπου 15 χρόνια είχαν γίνει παρόμοιες εργασίες, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτή τη φορά οι εργασίες θα ολοκληρωθούν, ενώ  χαρακτήρισε την οικία του Παύλου Μελά ως το μεγαλύτερο σύγχρονο μνημείο της πόλης.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι εργασίες θα πρέπει να  είναι ουσιαστικές ώστε η οικία του Παύλου Μελά  να γίνει επισκέψιμη. Τέλος, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση για τις εργασίες είναι εξασφαλισμένη.

Παράλληλα, το Σωματείο Φίλων Παύλου Μελά «Καπετάν Μίκης Ζέζας» στην Κηφισιά, με Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μελά, διοργάνωνε τα τελευταία χρόνια ομιλίες και προέβαινε συνεχώς σε ενέργειες για τη διάσωση του διατηρητέου μνημείου.

Επίσης, στις 14/10 κάθε χρόνο, το Σωματείο πραγματοποιούσε στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κηφισιά το αρχιερατικό μνημόσυνο του Αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά.

Μετά ακλουθούσε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Παύλου Μελά στην παρακείμενη πλατεία του Κεφαλαρίου, από τον Μητροπολίτη Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο, τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο και τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Μελά ή Εκπρόσωπο του Σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here