ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ – ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

0
529

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο επέκτασης-ενίσχυσης του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας, θέλουμε να επισημάνουμε  τα εξής:

Η κατάρρευση τμήματος της εσωτερικής οροφής του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας,  με συνέπεια την απομόνωση του σχολικού συγκροτήματος και την ταλαιπωρία των παιδιών ήδη για πάνω από 4 χρόνια,  είναι απόρροια της απουσίας συντήρησης του κτιρίου και της συνειδητής συγκάλυψης των προβλημάτων στατικής επάρκειας του για πάνω από δυο δεκαετίες.

Η ακαταλληλότητα του κτιρίου του 1ου δημοτικού έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της γήρανσης αρκετών σχολείων του Δήμου μας (π.χ. 1ο, 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Κηφισιάς) και της αναγκαιότητας προγραμματισμένης προληπτικής συντήρησης τους, η οποία ήταν και παραμένει ανύπαρκτη.

Αναδείχτηκε η απόλυτη ανάγκη αξιολόγησης της αντοχής των σχολείων σε πιθανό σεισμό και της σταδιακής δρομολόγηση επισκευών και ενισχύσεων τους σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα.

-Δυστυχώς όσες  φορές ως Ένωση επισημάναμε την ως άνω ανάγκη προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων, αντιμετωπίσαμε την πλήρη αντίθεση, ενίοτε και αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με το επιχείρημα ότι «αν το σκαλίζουμε, υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστούν  όλα τα σχολεία ως ακατάλληλα αποκλείοντας κατά συνέπεια την περαιτέρω χρήση τους!!.

-Ως γνωστόν, η Αττική αποτελεί μια εκ των πλέον σεισμογενών περιοχών της χώρας οπότε η δέουσα αξιολόγηση των κτηρίων αναφορικά με την καταλληλότητά τους – θέτοντας κριτήρια προτεραιότητας – αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να αποφευχθεί η ύπαρξη τραυματισμών ή χειρότερα, θυμάτων, σε τυχόν επέλευση σεισμικού συμβάντος.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων, καλούμε δε όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν απέναντι στα προβλήματα των σχολικών υποδομών και να συμβάλουν εποικοδομητικά προς στην επίλυση τους:

-Καταγγέλλοντας την κρατική υπό-χρηματοδότηση, την απουσία προγραμμάτων βελτίωσης της σχολικής στέγης και την ουσιαστική εγκατάλειψη της Παιδείας.

-Απαιτώντας την άμεση επανέναρξη των προγραμμάτων προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων από την Κτ.Υπ. Α.Ε. και διεκδικώντας την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αναγκαίων παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης.

-Συμβάλλοντας στη δημιουργία οργανογράμματος, διαδικασιών και αρχείων στο Δήμο που θα διασφαλίζουν την τακτική, προγραμματισμένη, προληπτική συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων (π.χ. μονώσεις, δάπεδα, κουφώματα, σοβάδες, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).

Η συντήρηση των σχολείων δεν πρέπει να επαφίεται στο υποκειμενικό αισθητήριο των εκάστοτε εμπλεκόμενων αιρετών.

Πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα τεχνικών στελεχών, αρμόδιων για τις σχολικές υποδομές καθώς και να συνταχθούν πλήρεις φάκελοι με τα τεχνικά στοιχεία των σχολικών εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βιβλία συντήρησης και καταγραφής εργασιών.

Άλλωστε, η ορθολογική συντήρηση εξοικονομεί μακροπρόθεσμα χρήματα που αποσβαίνουν πλήρως το αρχικό κεφάλαιο.

Τέλος τονίζουμε ότι η προεκλογική καπηλεία του κτιριακού προβλήματος του 1ου Δημοτικού από τον δημοτικό σύμβουλο που εξελέγη με παρακλάδι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί να ξεπλύνει τις απάνθρωπες επιδιώξεις της οργάνωσης του να πετάξει έξω από τα σχολεία παιδιά με βάση την εθνικότητα τους.

Με εκτίμηση
το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς

Επικοινωνία:  6937.105.194 – 6977.259.576.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here