Ευκλείδης Τσακαλώτος: Κατακεραυνώνει την Κυβέρνηση ότι γύρισε την οικονομία σε ύφεση πριν την έλευση της πανδημίας.

0
539

Χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown.

Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα.

Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της Ελληνικής οικονομίας η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα. Η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ΕΛΣΤΑΤ γκρεμίζει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας προ πανδημίας.

Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει ύφεση 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι η οικονομία είχε περάσει στην ύφεση από το πρώτο δίμηνο, διαψεύδοντας φυσικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που ακόμα και πρόσφατα στο διάγγελμα του υποστήριξε πως οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία!

Η πανδημία επηρέασε λοιπόν την οικονομία για μόλις 10 ημέρες, στο τέλος του Μαρτίου. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν ολόκληρο το τρίμηνο να παρουσιάζει ύφεση, εάν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ήταν τόσο ισχυρά τις υπόλοιπες 80 ημέρες.

Όσο για την ικανοποίηση της Κυβέρνησης, δυστυχώς με τα ψέματα η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Εάν νομίζουν ότι με την επικοινωνία θα ταΐσουν τον κόσμο, όχι μόνο θα καταστρέψουν ότι απέμεινε, αλλά θα αναλάβουν πλήρως και τις ευθύνες της καταστροφής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here