Ευρωπαϊκή Έκθεση ΚΟΛΑΦΟΣ για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

0
221

Ο Μητσοτάκης μας κατάντησε λατινοαμερικάνικη μπανανία….

Διεθνής σάλος με την έκθεση - κόλαφο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα - 20/20 Magazine

Νέα έκθεση του Media Freedom Rapid Response, που χρηματοδοτείται από την Κομισιόν, περιγράφει την δυσμενή θέση της  χώρας μας στην Ελευθερία του Τύπου το πρώτο μισό του 2022.

Ο Αντώνης Ρηγόπουλος παρουσιάζει την έρευνα για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα από την  MFRR που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη.

Κάτω από μικροσκόπιο της Κομισιόν θα μπει η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με την αρμόδια επίτροπο να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει…επιτόπια έρευνα.

Ειδικότερα, η Επίτροπος για τις Αξίες και της Διαφάνεια, Vera Jourova, δήλωσε πως σε λίγες εβδομάδες θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσει με όλου τους σχετικούς φορείς για την κατάσταση της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα, προκειμένου να ακούσει μαρτυρίες και πληροφορίες.

Ευρωπαϊκός νόμος για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 16/09/2022 έναν Eυρωπαϊκό Nόμο που αποτελείται από νέους κανόνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την προστασία του πλουραλισμού στην ΕΕ.

Ο προτεινόμενος κανονισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διασφαλίσεις έναντι πολιτικών παρεμβάσεων στις συντακτικές αποφάσεις και κατά των παρακολουθήσεων, δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία και τη σταθερή χρηματοδότηση των δημοσίων μέσων ενημέρωσης καθώς και στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο θα αποτελείται από εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης.

Η νέα έκθεση και η αναφορά στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η σύμπραξη επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων MFRR δημοσίευσε σήμερα νέα έκθεση για το επίπεδο της Ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο το 2022.

Στην έκθεση, περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ γίνεται και χωριστή αναφορά και στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών με αιχμή την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη. Επίσης υπάρχουν αναφορές στις επιθέσεις στα σπίτια δημοσιογράφων (Δημήτρη Καμπουράκη και Άρη Πορτοσάλτε), στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και στον Κώστα Βαξεβάνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here