ΕΦΥΓΕ ο Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.

0
339

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης (17/05) στο Παρίσι.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στο χωριό Αγριά, έξω απ’ τον Βόλο. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας Παγκόσμιου Βεληνεκούς  Έλληνας, που στη μουσική του αποτυπώθηκε η αδελφοσύνη των λαών και η φυσική αγωνία της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της συμπαντικής γνώσης.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ιδιοφυής έμπνευσή του για το sound track της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» έγινε το σύγχρονο συνώνυμο του Ολυμπισμού και της φιλίας των λαών.

Κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μουσική υπόκρουση που στο άκουσμά της να ενώνεται όλος ο πλανήτης κάτω από την ιδέα της αθλητικής άμιλλας.

Συνέδεσε το όνομά του με την εξερεύνηση του διαστημικού χώρου από τον άνθρωπο. Το έργο του «Μυθωδία», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αποτέλεσε την επιλογή της NASA για την  αποστολή της «2001 Οδύσσεια στον Άρη».

Έτσι, κατάφερε κάτι εντελώς σπάνιο: Η τέχνη του έγινε συνώνυμο της επιστήμης.

Για εμάς τους Έλληνες οι δύο εργασίες του, «Ραψωδίες» και «Ωδές», επάνω στη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι αντίστοιχα, με την εξέχουσα ερμηνεία της φίλης του Ειρήνης Παππά, μάς άνοιξαν νέους δρόμους ανάγνωσης της Ελληνικής παράδοσης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ανιψιά του αποκαλύπτει γιατί δεν ξαναπήγε στον Βόλο.

Για τον σπουδαίο συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έφυγε από τη ζωή μίλησε στην Ώρα Ελλάδος η ανιψιά του Ελένη Παπαθανασίου, κάνοντας λόγο για έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, αποκαλύπτοντας πάντως και το παράπονό του από τον Δήμο Βόλου.

«Το 2007, στο τελευταίο του ταξίδι στον Βόλο, κατέφθασε με επιστήμονες της NASA και ΔΕΝ  του είχε επιτραπεί από τον Δήμαρχο, να πάει βόλτα με την Αργώ στον Παγασητικό αν και το είχε από πριν κανονίσει»…είπε χαρακτηριστικά η ανιψιά του ΕΔΩ………

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ1: Το  «αντίο» της NASA στον σπουδαίο Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η NASA είπε το δικό της «αντίο» στον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, παρουσιάζοντας βίντεο αφιερωμένο σε αποστολή εξερεύνησης του Δία, τη μουσική σύνθεση του οποίου έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος δημιουργός.

Η ανάρτηση ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis», ενώ στη συνέχεια αναφέρει:

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο»…παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο.

EDITORIAL της Kifisia Press: Πως γίνεται όλος ο πλανήτης να ασχολείται και να βραβεύει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και η Ελλάδα τόσα χρόνια να τον έχει αφημένο παράμερα;

Είναι κάτι που προκαλεί πραγματικά έντονο προβληματισμό….διότι επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που ομολογείται ως πικρή διαπίστωση και από στόμα σε στόμα η μια γενιά μεταφέρει στη επόμενη ότι: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ! 

Ο Βαγγέλης δούλευε, βραβεύεται και τιμάται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και στην Ελλάδα σιωπούν. Μερικές φορές μάλιστα τον πολέμησαν εν ζωή. Αλλά δυστυχώς εξακολουθούν ακόμα και μετά τον θάνατό του με τα διάφορα δήθεν «κουτσομπολιά» που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Είναι βέβαιο ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα.

Είναι επίσης δεδομένο πως το άστρο του θα συνεχίζει να λάμπει σε όλη την υφήλιο και η συγκίνησή μας θα τον συντροφεύει για πάντα, εκεί, στη ζεστή γωνιά του δικού του Παραδείσου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here