Ε9: Παράταση έως 27/09/2013 για αστικά ακίνητα.

0
260

Με το «κλείδωμα» της εφαρμογής για τις διορθώσεις στα αγροτεμάχια, αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα υπερφόρτωσης του Taxisnet.

Το σύστημα δεν επιτρέπει πλέον στους φορολογούμενους να διορθώσουν στοιχεία ή να δηλώσουν αγροτεμάχια στο Ε9, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θέλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και την υποβολή της δήλωσης αστικών ακινήτων στο Ε9 (Πίνακας 1).

Μπαίνοντας κάποιος στην αρχική σελίδα του Taxisnet και στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες» βλέπει πλέον να εμφανίζεται στην οθόνη του ένα νέο μήνυμα, στη θέση εκείνων που παρέπεμπαν στην υποβολή των δηλώσεων Ε1, Ε9 κλπ. Το νέο μήνυμα αναγράφει: «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) – (ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο για τον Πίνακα 1 και για όσους έχουν μεταβολές στον Πίνακα 1)».

Είτε μπει κάποιος στην εφαρμογή μέσω της υπερσύνδεσης αυτής, είτε μέσω των επιλογών αφού συνδεθεί με τους κωδικούς του στο Περιουσιολόγιο, δεν θα δει ποτέ να εμφανίζεται στην οθόνη του ο Πίνακας 2. Μπορεί να ανοίξει μόνο τον Πίνακα 1.

Εν τω μεταξύ, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε πως η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 27η Σεπτεμβρίου 2013.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Σε διαδικασία για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η υποβολή των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στη σχετική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος taxis λόγω του μεγάλου όγκου των φορολογουμένων που προσπαθούν να επικαιροποιήσουν τους πίνακες με την περιουσιακή τους κατάσταση, εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε χθες και αντιμετώπισαν πολλοί φορολογούμενοι δεν έχει προηγούμενο.

Μετά από πολλές προσπάθειες να μπουν στην εφαρμογή του Ε9, αίφνης διαπίστωναν ότι αντί της δική τους περιουσιακής κατάστασης έβλεπαν την περιουσιακή κατάσταση κάποιου άλλου φορολογούμενου σε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Μάλιστα, δεν έβλεπαν απλώς τα ακίνητα άλλων, αλλά μπορούσαν να προβούν και σε αλλαγές ακόμη και να τα διαγράψουν.

Το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε και από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, λύση όμως δεν δόθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια συμπλήρωσης της δήλωσης και να την επαναλάβουν αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι: μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός κι εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Λόγω των τεράστιων προβλημάτων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή των στοιχείων. Μάλιστα ένα πιθανό σενάριο είναι να δοθεί χρόνος μέχρι την 25 Σεπτεμβρίου 2013.

Να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι κύριος αγροτεμαχίων, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες στα ακίνητα που αναγράφονται στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων), που ίσως ζητηθούν κατά τη διαδικασία οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της.

Επικαιροποιήσεις ακινήτων έτους 2013 που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να πραγματοποιήσει στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) πραγματοποιούνται μέχρι τη 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here