Ε9: Τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

0
342

Μπορεί να έληξε τη Δευτέρα 14/10/2013 η προθεσμία για την επικαιροποίηση και οριστικοποίηση της εκτός σχεδίου και οικισμού ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει ένα νέο παράθυρο για διορθώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πολύ σύντομα πρόκειται να ανοίξει για όλους τους φορολογούμενους η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για όλα τα έτη για τα οποία έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας οι φορολογούμενοι.

Έτσι θα είναι εφικτή η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 20011, 2012 και 2013. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα ποσά που τους έχουν βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα έτη και να περιμένουν στη συνέχεια νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο θα καθοριστεί ο πραγματικός φόρος που πρέπει να πληρώσουν.

Όπου υπάρχουν θετικές διαφορές θα κληθεί ο φορολογούμενος να πληρώσει πρόσθετο φόρο ενώ όπου υπάρχουν αρνητικές διαφορές ο φορολογούμενος θα εισπράξει το σχετικό ποσό του φόρου ή θα συμψηφιστεί με μελλοντικές του φορολογικές υποχρεώσεις.

Η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον έως το τέλος Ιανουαρίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διορθώσεις τόσο στον πρώτο πίνακα του Ε1 που αφορά στα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και στον δεύτερο πίνακα που αφορά στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού εκτάσεις. Η διόρθωση των δηλώσεων Ε9 θα γίνει χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα στους φορολογούμενους.

Οι 69.466 «αμελείς»

Δεν έχουν ακόμη προσκομίσει τα δικαιολογητικά της φετινής φορολογικής δήλωσης 69.466 φορολογούμενοι. Από τους 345.118 φορολογούμενους που κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, έχουν ανταποκριθεί έως τώρα οι 275.652 φορολογούμενοι.

Για όσους από τους «αμελείς» προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή επιστροφή φόρου, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να εισπράξουν το επιστρεφόμενο ποσό.

Όσοι έχουν χρεωστικό αποτέλεσμα έχουν ήδη λάβει το σχετικό εκκαθαριστικό (είναι φορτωμένο στο taxis) και κινδυνεύουν με πρόστιμο και πληρωμή πρόσθετου φόρου τους επόμενους μήνες καθώς η εφορία δεν θα αναγνωρίσει τις δαπάνες που δήλωσαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here