Η Αθήνα «τρέχει» για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο: Οι ημερομηνίες «ορόσημο».

0
531

Η Αθήνα «τρέχει» για να προλάβει την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο μετά το αίτημα από το καθεστώς της Λιβύης για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη, προς υποστήριξη του GNA για να οδηγήσει Άγκυρα και Τρίπολη προ τετελεσμένων.

Θα επιδιωχθεί να «στριμωχθεί» η Τουρκία διπλωματικά αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πιστεύει περισσότερο στην δύναμη των όπλων και εν μέρει έχει δίκιο.

Η Αθήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να εμποδιστούν τα σχέδια του Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά με λόγια θα γίνει αυτό; Όταν η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη έτσι θα την σταματήσει η Ελλάδα;

Εναντίον της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης έχουν ταχθεί η Ρωσία και μάλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες (λέμε μάλλον γιατί αν κάποιος παρατηρήσει την δήλωση Τραμπ για τις «ξένες επεμβάσεις στην Λιβύη» μπορεί εύκολα να θεωρήσει ότι μπορεί να αναφέρεται και στους…Ρώσους).

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα επιχειρήσει να συγκροτήσει ένα κοινό «μέτωπο» με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα με την Κύπρο, την Ιταλία, το Ισραήλ, αλλά και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), με έδρα της Βεγγάζη.

Ως εκ τούτου:

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2019 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed».

Στις 4 Ιανουαρίου του 2020 θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2020 θα υπάρξει συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2020 θα διεξαχθεί διμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για τον καθορισμό ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου του 2020 θα λάβει χώρα το ενεργειακό φόρουμ «EastMed Gas», με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Στις 29 Ιανουαρίου του 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι διμερής συνάντηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εδώ όμως γελάμε ακόμα και… διπλωματικά. Π.χ. Υποτίθεται ότι θα πρέπει να ενταχθεί στον ελληνικό «άξονα» και η Ιταλία. Πολύ ωραία, ας μας εξηγήσει τότε η Ρώμη πως έστειλε για δεύτερη φορά φρεγάτα για άσκηση με το τουρκικό Ναυτικό στα πλαίσια του ΝΑΤΟ βεβαίως.

Πρόκειται για την ιταλική φρεγάτα ITS ZEFFIRO. Αν ήταν ο Μ. Σαλβίνι στην εξουσία αυτά πιθανότατα δεν θα γίνονταν.

Οπότε μένουν και πάλι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Ελλάδα και Αίγυπτος, πώς θα αντιδράσουν;

Οι δύο χώρες έχουν κάθε δικαίωμα, βασισμένο στον διεθνή νόμο και την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο οπλισμού στις αντιμαχόμενες παρατάξεις της Λιβύης, να εμποδίσουν την μεταφορά οπλισμού και προσωπικού από την Τουρκία στην Λιβύη.

Έχουν δικαίωμα air polising και sea polising στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο από τον οποίο πρέπει να περάσουν οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις για να φτάσουν στην Λιβύη.

Άρα μπορούν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους και επιβάλουν θαλάσσιο εμπάργκο στις θαλάσσιες περιοχές που οδηγούν στην  Λιβύη και ειδικά στον GNA και όλα αυτά «με την βούλα» του ΟΗΕ!

Αν συμβεί αυτό, οι δυνάμεις του LNA μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν εκκαθαρίσει την Τρίπολη και μόνο τότε υπάρχει η ελπίδα να ακυρωθεί η συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσει έμπρακτα την τουρκική εκστρατευτική δύναμη και περιμένει αυτό να συμβεί δια της διπλωματικής οδού, τότε θα αφήσει την Άγκυρα να μετατρέψει την Μεσόγειο σε «οθωμανική λίμνη» και θα είναι και ευχαριστημένοι όλοι με αυτό!

Να πούμε πως το καθεστώς της Λιβύης ξεκαθάρισε και τι είδους στρατιωτική υποστήριξη ζητάει από την Τουρκία.

Όπως αποκάλυψε ο πρέσβης της Λιβύης Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ η Λιβύη έχει ανάγκη κυρίως από αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση από άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here