Η ΑΛΗΘΕΙΑ για την ανά-κεφαλαιοποίηση: Ήθελαν να σκάσει το Δημόσιο 25δις για να σωθούν οι μεγαλομέτοχοι!

0
207

Μιλάνε για …αφελληνισμό οι «πατριώτες» τραπεζίτες που λήστεψαν την Ελλάδα τα 6 χρόνια μνημονίου!

Θα θυμάστε ότι οι γνωστοί συστημικοί παπαγάλοι φώναζαν ότι έρχεται κούρεμα καταθέσεων των Ελλήνων αφού θα ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανά-κεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του έτους (και πριν μπει σε εφαρμογή η σχετική κοινοτική οδηγία).

Για ακόμη μία φορά, διαψεύστηκαν αλλά με το γνωστό τους θράσος άρχισαν και την… κριτική για την ανά-κεφαλαιοποίηση που έγινε με απόλυτα επιτυχία και εγκαίρως.

«Γκρινιάζουν» επειδή οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν με φθηνές τιμές και μιλάνε για ξεπούλημα αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ξεπούλησαν με προθυμία τα πάντα και έφθασαν το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη (παρά τις συνεχείς θυσίες του ελληνικού λαού).

Είναι, όμως, έτσι; Ας μιλήσουν τα νούμερα και τα στοιχεία…

Το πιο σημαντικό κέρδος είναι ότι η όλη διαδικασία κόστισε για το ελληνικό δημόσιο μόνο 5.7 δις! Θα θυμάστε τις φωνές της προπαγάνδας που έλεγαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 27 δις!

Η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική: 13,7 δισ. χρειάστηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκ των οποίων μόνο τα 5,7 δις προήλθαν από τα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνθηκε πολύ λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και ότι, χάρη στους χειρισμούς, του κυβερνητικού επιτελείου δε διογκώθηκε στο ύψος των αρχικών προβλέψεων το δημόσιο χρέος.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η διαδικασία «έτρεξε» γρήγορα και με επιτυχία με αποτέλεσμα το δραματικό σενάριο περί κουρέματος καταθέσεων να μπει οριστικά εκτός κάδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου (σε αντίθεση με το παρελθόν). Το δημόσιο κατείχε μετοχές χωρίς να έχει τα αντίστοιχα δικαιώματα, ενώ τώρα και μετά την ανά-κεφαλαιοποίηση έχει τον απόλυτο έλεγχο για κάθε μετοχή που κατέχει.

Εκεί που η γαλάζια προπαγάνδα χτυπάει…..κόκκινο είναι όταν λένε ότι δώσαμε τις τράπεζες στους….ξένους. Θυμάστε που έλεγαν όταν κυβερνούσαν – μέσω Βερολίνου – και ερχόταν (σπανιότατα) κάποιος ξένος επενδυτής να φέρει χρήματα στην Ελλάδα; Τότε μίλαγαν για τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία!

Τώρα, που εν μέσω capital controls, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να φέρει ξένους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανά-κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι ίδιες φωνές μιλάνε για ξεπούλημα.

Κι όμως…..Τώρα που η ανά-κεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια, ταχύτητα και επιτυχία, τώρα που διαγράφηκε το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων, τώρα που ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνθηκε ελάχιστα, τώρα κάποιοι (αμετανόητοι) κλαίνε για τις μετοχές που έχασαν οι…..ολιγάρχες!

Αυτή την φορά δε θα περάσει το δικό τους…..Ζούμε σε μια ΑΛΛΗ Ελλάδα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here