Η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή Θάνου: Υψίστης σημασίας το θέμα….

0
632

Στην απαντητική επιστολή της προς την έκπτωτη πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αικατερίνη Θάνου, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σημειώνει πως «εξ ονόματος του προέδρου Γιούνκερ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρούμε το θέμα αυτό ύψιστης σημασίας και παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις»:

«Αγαπητές κ. Θάνου-Χριστοφίλου και κ. Καμπαλούρη.

Σας ευχαριστώ για τις τελευταίες σας επιστολές προς τον Πρόεδρο Γιούνκερ και εμένα σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του ελληνικού νόμου περί ανταγωνισμού και την σχετική απόλυσή σας από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επίσης, εξ ονόματος του Προέδρου Γιούνκερ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρούμε το θέμα αυτό ύψιστης σημασίας και παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις.

Με εκτίμηση,
Margrethe Vestager»

Την απάντηση της Μ. Βεστάγκερ σχολίασε μέσω twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης:

«Η επιστολή Βεστάγκερ διαψεύδει κατηγορηματικά την προπαγάνδα της Ν.Δ., ότι δήθεν «το θέμα έχει κλείσει». Η κυβερνητική μεθόδευση είναι κατάφωρα αντίθετη με την κοινοτική οδηγία και με την ευρωπαϊκή νομολογία. Αυτό, είναι αδύνατον να αγνοηθεί από την Κομισιόν».

Θυμίζουμε ότι η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρός της Άννα Νάκου, καθώς και δύο ακόμη τέως μέλη της, ο Νικολάος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, συζητήθηκε χθες στο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη.

Με τις αιτήσεις τους οι τέσσερις προσφεύγοντες ζητούν να ανασταλεί η έκπτωσή τους από τα αξιώματα τα οποία κατείχαν, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας.

Παράλληλα χαρακτηρίζουν τον επίμαχο νόμο ως φωτογραφικό με στόχο, όπως αναφέρουν, την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν μέχρι πρόσφατα.

Οι συνήγοροι των τεσσάρων τέως μελών της Επιτροπής ανέπτυξαν τη νομική επιχειρηματολογία τους, ενώ τις θέσεις τους αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο.

Τα τέσσερα τέως μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης, η οποία θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στην Ολομέλειά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here