Η Αριστεία των Ημετέρων.

0
479

Αναδημοσιεύουμε ενδιαφέρον άρθρο Δημότη της Νέας Ερυθραίας που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» την Δευτέρα 28/12/2020.

Η μείωση του προϋπολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί σε υπό-στελεχωμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό.

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, η οποία ψηφίστηκε αποκλειστικά από τους βουλευτές της κυβέρνησης, νομιμοποιήθηκε όχι μόνο η ουσιαστική εξίσωση προς τα κάτω των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να προσομοιάζουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο των «κολεγίων», αλλά και αφαιρέθηκε η δυνατότητα από τα αρμόδια επαγγελματικά επιμελητήρια ΟΕΕ και ΤΕΕ να κρίνουν αν κάποιος υποψήφιος είναι άρτια καταρτισμένος, προκειμένου να του αποδοθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Με πρόσχημα μια Ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία, εν μια νυκτί, τα αδιάσπαστα διπλώματα 5ετούς φοίτησης εκατοντάδων χιλιάδων συνάδελφων μηχανικών γίνονται «κουρελόχαρτα» στον βωμό της εξυπηρέτησης των ημετέρων. Η ιστορία είναι παλιά, έχει κοινές ρίζες και κοινό παρονομαστή τις «business».

Ευσεβή πόθος, διακαή επιδίωξη και παρακαταθήκη της συγκεκριμένης παράταξης αποτελούν η προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Λιγότερες κοινωνικές πολιτικές συνεπάγονται περιορισμό των διαθέσιμων πόρων για τη Δημόσια Παιδεία, αλλά και εμπορευματοποίηση ή ιδιωτικοποίησή της, προκειμένου όχι μόνο να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να αντληθούν έσοδα.

Η συστηματική προσπάθεια λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες. Η μείωση του προϋπολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί σε υπό-στελεχωμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικού, σε υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, σε ελλείψεις σε αναλώσιμα, εξοπλισμό και υποδομές και αναπόφευκτα σε συρρίκνωση της παραγόμενης έρευνας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται περικοπή των εισακτέων, αφού πλέον δεν εξυπηρετεί να καταμετρούνται ως φοιτητές αντί για άνεργοι. Με τα Πολυτεχνεία απαξιωμένα, τα κολέγια με βελτιωμένο προϊόν και διευρυμένο «πελατολόγιο» σερβίρονται στην κοινωνία ως αξιόπιστες επιλογές σπουδών για τα παιδιά της.

Προάγοντας τα τριετή προγράμματα σπουδών έναντι των πενταετών αδιάσπαστων κύκλων των Πολυτεχνείων της χώρας και καταδικάζοντας τα τελευταία σε διαρκή παρακμή, δεν δημιουργείται μονάχα ένας αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος της επιστήμης του μηχανικού, αλλά και εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, τις οποίες ως μηχανικοί έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε κατά την απονομή των διπλωμάτων μας.

Δικλίδα ασφαλείας στην υποβάθμιση της επιστήμης μας, κατεξοχήν αρμόδιος κρίσεων και εξασφάλισης της αρτιότητας των επιστημόνων οι οποίοι ρυθμίζουν τη σχέση δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η νομοθετική ρύθμιση περί αυτοματοποιημένης εγγραφής αποφοίτων κολεγίων στο ΤΕΕ, χωρίς καμία εξακρίβωση της επιστημονικής τους κατάρτισης από έμπειρους συναδέλφους μηχανικούς, είναι επιεικώς απαράδεκτη και αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση ή κατ’ ελάχιστον απερισκεψία στα όρια της ασυδοσίας.

Είναι προσβολή απέναντι στον τεχνικό κλάδο της χώρας, τον οποίο θεωρεί ανάξιο να κρίνει την επιστημονική επάρκεια των μελών του, αγνοώντας, πιθανώς, επιδεικτικά τις διά βίου ποινικές ευθύνες που συνοδεύουν την «υπογραφή» του μηχανικού.

Θεωρούν με άλλα λόγια αναξιόπιστους τους μηχανικούς, οι οποίοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του δομημένου περιβάλλοντος, με σκοπό τη θωράκιση της κοινωνίας έναντι φυσικών και όχι μόνο καταστροφών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά δεκάδες έως εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Όποια και να ήταν η συλλογιστική πορεία των δημιουργών αυτής της τροπολογίας, όποια και να είναι τα κίνητρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι υποβόσκουν ιδεοληψίες επικίνδυνες προς το Δημόσιο συμφέρον. Αποφάσεις που δεν προάγουν ταυτόχρονα την οικονομική και κοινωνική ευημερία ιστορικά ήταν επιζήμιες και εναποθέτω τις ελπίδες μου στο να μην επαληθευτούν εκ νέου…

Ιωάννης Ε. Ξυπνητός
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Π.Θ.
Μέλος ΤΕΕ-ΑΜ ΤΕΕ 145143
Ενεργειακός Επιθεωρητής-ΑΜ 19593
Εκπρόσωπος ΤΕΕ στην Επιτροπή ΜΕΚ-Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

​Γ΄ Σεπτεμβρίου 2, Νέα Ερυθραία
Τηλέφωνο: 2106207085
Κινητό: 6949141611
Email: xypnitos@hotmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here