Η Αρμάτα των Σπετσών!

0
321

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες , αλλά και πολλά κότερα κατακλύζουν το νησί των Σπετσών για να παρακολουθήσουν το κάψιμο της Τούρκικης Αρμάδας.

Μαζί με το Γενέσιο της Θεοτόκου, τη γέννηση της Παναγίας δηλαδή γιορτάζεται και το κάψιμο της τούρκικης ναυαρχίδας μέσα στο λιμάνι από τους γενναίους Σπετσιώτες του αγώνα της απελευθέρωσης.

Αλλά ας πάρουμε από την αρχή τα γεγονότα. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2013 του 1822 ο Υψηλάντης από την ξηρά και η Μπουμπουλίνα από τη θάλασσα Πολιορκούσαν ένα από τα τελευταία σημεία αντίστασης των Τούρκων το Παλαμίδη στο Ναύπλιο. 

Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, μία μεγάλη γιορτή πραγματοποιείται στις Σπέτσες και το νησί γεμίζει από φώτα και γιορτινή διάθεση. Ο εορτασμός της – Αρμάτας – είναι μία εντυπωσιακή γιορτή που πραγματοποιείται στο λιμάνι των Σπετσών.

Για να ενισχύσουν την αντίστασή τους οι Τούρκοι, έστειλαν μέρος του στόλου τους να καταστρέψει την Ύδρα και τις Σπέτσες για αντιπερισπασμό. Ήλπιζαν ότι η απειλή στα νησιά θα ανάγκαζε τις ελληνικές δυνάμεις να διασπαστούν.

Οι Έλληνες δίχως να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Παλαμήδι, φυγάδευσαν τους κατοίκους των Σπετσών στην Ύδρα και στο νησί παρέμειναν 60 παλικάρια με πλοίαρχους τους Τσούρπα, Λάμπρου, Κριεζή και Κούτση για να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό στόλο.

Ύστερα από πολύωρο αγώνα οι Σπετσιώτες με μπροστάρη τον Κοσμά Μπαρμπάτση κατάφεραν να πλησιάσουν την τουρκική ναυαρχίδα και να της βάλουν φωτιά, αναγκάζοντας σε φυγή τους Τούρκους.

Ήταν ανήμερα των γενεθλίων της Παναγίας, και θεώρησαν ότι η Παναγιά τους έσωσε. Από τότε κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη αναπαριστούν την πυρπόληση της ναυαρχίδας γιορτάζοντας την επέτειο της νίκης.

Στο λιμάνι, μπροστά από το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο κι έχοντας σβήσει όλα τα φώτα, πλέουν μικρές βαρκούλες, και μια μεγάλη που υποτίθεται ότι είναι η τούρκικη ναυαρχίδα.

Ένας «μπουρλοτιέρης» την καιει, τότε όλα τα κότερα αρχίζουν να σφυρίζουν πανηγυρίζοντας, βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό, ενώ κατά το διήμερο του Σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να το ζήσετε αυτό έστω και μια φορά. Αν δεν έχετε κλείσει ξενοδοχείο όμως, είναι πολύ απίθανο να βρείτε τελευταία στιγμή, γιατί οι κρατήσεις γίνονται μήνες πριν. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here