Η Ελλάδα θα συρθεί Νομοτελειακά σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία;

0
403

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ-Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Βύρων Ματαράνγκας είναι Ρωμιός, και ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που γλίτωσαν τα πογκρόμ και την εκδίωξη του Ελληνισμού της Πόλης.

Έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων, και διπλωμάτης στο παρελθόν, διδάσκει Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πανεπιστήμιο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και είναι βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής κατάστασης στη Μεσόγειο, αλλά και της νοοτροπίας και κουλτούρας που επικρατεί στην Τουρκία για όλα αυτά τα ζητήματα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο zougla.gr το περσινό καλοκαίρι, μας είχε τονίσει τα ακόλουθα:

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τίποτα άλλο από την αίσθηση της ασφυξίας που αισθάνεται η Τουρκία στα δυτικά και τα νοτιοδυτικά θαλάσσια σύνορά της. Η ασφυξία αυτή μεταφράζεται σε πανικό από τη στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το ένα μετά το άλλο.

Η νοητή γραμμή Καστελόριζο-Κύπρος αποτελεί για την Τουρκία ένα είδος «σιδηρού τείχους» από αφρισμένα κύματα που την εμποδίζουν να διεκδικήσει αυτά τα οποία επιθυμεί.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι η απάντηση του τουρκικού βαθέος κράτους στην αντίληψη που κυριαρχεί στην Ελλάδα ότι το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι Mare Graecorum. Αυτά κι άλλα πολλά εξηγεί στη συνέντευξη του στο «zougla.gr» o Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ-Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Βύρων Ματαράνγκας.

Ο κύριος Ματαράγκας επιδιώκει να εξηγήσει στον Έλληνα αναγνώστη με απλά λόγια το πώς σκέφτεται η τουρκική διοίκηση αλλά και η σημερινή Τουρκική ελίτ.

Αποτολμά δε να αποκρυπτογραφήσει τις μοίχιες σκέψεις του τουρκικού βαθέως κράτους ως προς την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, που φθάνει σε δεύτερο στάδιο ακόμη και στην πρόκληση μιας πολεμικής σύρραξης.

Ενδεχομένως το σημαντικότερο στοιχείο στην ανάλυση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων είναι το ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει.

Zougla.gr: Πώς εξηγείτε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την εμμονή της στην προκλητικότητα αυτή;

Βύρων Ματαράγκας: Αυτό που η ελληνική πλευρά ονομάζει προκλητικότητα της Τουρκίας δεν είναι τίποτα άλλο από την αντίδραση, την οποία προκαλεί η ασφυξία που αισθάνεται από τον εγκλωβισμό της στις ακτές της και τον αποκλεισμό της από την Θάλασσα του Αιγαίου και την Μεσόγειο Θάλασσα. Χαρακτηριστικά λένε «δεν μπορούμε να ξεμυτήσουμε ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Ως προς το σημείο αυτό, θα επαναλάβω – υπογραμμίζοντας για μιά ακόμη φορά – αυτό που έχω πει στο παρελθόν! Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τον αποκλεισμό της, ούτε τον παραγκωνισμό της από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Θα αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια αποκλεισμού της και παραγκωνισμού της από τις δύο αυτές θάλασσες.

Αυτό να το έχουν υπόψη τους και στην Αθήνα και στην Λευκωσία!

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here