Η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα!

0
298

Το πρόσωπό της σου μένει αξέχαστο και το γαλάζιο βλέμμα της σε καθηλώνει . Προέρχεται από δυο μεγάλα πολιτικά «τζάκια», αφού παππούδες της ήταν ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο τ. υπουργός Παναγής Παπαληγούρας και πατέρας της ο τ. υπουργός Αναστάσιος Παπαληγούρας.

Εκείνη όμως δεν ακολούθησε την πολιτική, αλλά την ηθοποιία. Αν και μικρή στην ηλικία έχει παίξει πολλούς και αξιόλογους ρόλους γι αυτό και τιμήθηκε για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».

Μαζί με το έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), η νικήτρια φόρεσε στο πέτο της και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. 

Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και την εποχή αυτή μέχρι τις 14 Ιουνίου πρωταγωνιστεί στο σκηνοθετημένο από τη Νατάσα Τριανταφύλλη έργο «Αδελφοί Καραμαζόφ» στο θέατρο Τέχνης.

Μαζί μας η Λένα Παπαληγούρα…… 

Κυρία Παπαληγούρα, πείτε μας από μικρή είχατε έφεση στην ηθοποιία;

«Η μητέρα μου ισχυρίζεται ότι πρωτοείπα ότι θα γίνω ηθοποιός σε ηλικία 4 χρόνων, ύστερα από μια παιδική παράσταση. Εγώ θυμάμαι μόνο την έλξη που ένιωθα βλέποντας θέατρο, τη μαγεία του που με θάμπωνε και με γοήτευε αφάνταστα Βλέποντας μια παράσταση ήταν σα να παρακολουθώ ένα παιχνίδι που νικά το χώρο και το χρόνο κ αυτό με έκανε να θέλω να γίνω μέρος της.»

Η οικογένειά σας πως αντέδρασε όταν τους είπατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την υποκριτική, αφού προέρχεστε από δυο από τις μεγαλύτερες οικογένειες πολιτικών;

«Ήταν ψύχραιμοι οι γονείς μου, γιατί είχαν καταλάβει την αγάπη που έτρεφα για το θέατρο και δεν εξεπλάγησαν όταν τους είπα ότι θα έδινα εξετάσεις στη Δραματική Σχολή. Μεγάλωσα με την ελευθέρια να κάνω τις δικές μου επιλογές και με τη στήριξη των γονιών μου.»

Δεν σας ενδιέφερε η πολιτική ποτέ;

«Μου κάνουν πολύ συχνά αυτή την ερώτηση και μου φαίνεται παράξενο γιατί είναι σαν η πολιτική να είναι θέμα γονιδίων. Αγαπώ με πάθος το θέατρο και ήξερα από πολύ μικρή ότι αυτό ήθελα να κάνω. Δε μου πέρασε απ το μυαλό η πολιτική. Θα μου περνούσε μόνο αν πίστευα ότι έχω κάτι να προσφέρω γιατί, σε πείσμα των καιρών, διατηρώ τη ρομαντική άποψη ότι πολιτικός γίνεται κάποιος για να προσφέρει.»

Πως αισθανθήκατε την πρώτη φορά μπροστά στο κοινό;

«Μεγάλο ενθουσιασμό κ απίστευτη αγωνία. Ακόμα κάπως έτσι, αισθάνομαι κάθε φορά…»

Είστε νεαρή στην ηλικία και νέα στο χώρο του θεάματος, όμως έχετε πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Πιστεύετε στη συγκυρία, στο timing, στο ταλέντο, στην τύχη, στην σκληρή δουλειά, στις δημόσιες σχέσεις, σε τι από όλα;

«Πρώτα όλα στη σκληρή δουλειά, αλλά πιστεύω και στην τύχη του να βρεθείς στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί ταλαντούχοι που δεν είχαν ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους.

Εγώ νιώθω παρά πολύ τυχερή, νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί με πίστεψαν και μου έδωσαν ευκαιρίες άνθρωποι που εκτιμώ και θαυμάζω. Δούλεψα όμως και πολύ για να αποδείξω, και σ αυτούς αλλά και στον εαυτό μου, πρώτα από όλα, ότι τις άξιζα τις ευκαιρίες.

Περισσότερα από όλα πιστεύω στην αγάπη και στην αφοσίωση σ αυτή τη δουλειά. Αν αγαπάς αυτό που κανείς νομίζω ότι θα έχεις και επιμονή και υπομονή και τότε δε μπορεί παρά να προκύψουν πράγματα.»

Λετε ναι σε όποιο ρόλο κι αν σας προτείνουν ή επιλέγετε;

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί μέχρι στιγμής είχα περιθώριο επιλογής. Είμαι αρκετά αυστηρή και επιλεκτική. Ακούω κυρίως το ένστικτο μου. Επιλέγω Πρώτα με βάση τους συνεργάτες, ύστερα το έργο κι ύστερα το ρόλο.

Η δουλειά μας έχει άμεση σχέση με την ψυχή μας , όποτε αν νιώθω ότι δε μπορώ να κάνω κάτι τότε δεν το κάνω. Βέβαια ξέρω ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο γιατί η δουλειά μας δεν είναι χόμπι, αλλά ζούμε από αυτήν. Αν δηλαδή είχα να φροντίσω παιδιά, φαντάζομαι θα ήμουν λιγότερο επιλεκτική.»

Είναι και η δημιουργία οικογένειας μέσα στα σχέδιά σας;

«Κάποια στιγμή θα ήθελα οικογένεια ναι…..Όχι άμεσα, αλλά κάποια στιγμή θα το ήθέλα πολύ.»

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θέλετε να υποδυθείτε στο μέλλον;

«Ου ου!! πολλοί…αλλά κυρίως σημασία έχουν οι συνεργασίες. Ονειρεύομαι να δουλεύω ενδιαφέροντα κείμενα με ανθρώπους που εκτιμώ, σε κλίμα ελευθερίας, εμπιστοσύνης και δημιουργίας.

Όσο σπουδαίος και αν είναι ένας ρόλος, όσο καλή και να είναι μια ερμηνεία χάνεται, αν το σύνολο δεν είναι επίσης καλό. Πρέπει να σε βοηθήσει η παράσταση, οι συμπρωταγωνιστές σου, ο σκηνοθέτης σου. Είναι συλλογική κατάκτηση η επιτυχία μιας παράστασης.»

Μένετε στο κέντρο της Αθήνας που έχει γίνει επικίνδυνο. Θα μπορούσατε να μένετε σε κάποιο πιο ασφαλές προάστιο;

«Το κέντρο δεν είναι αναγκαστικά επικίνδυνο. Μένω εκεί γιατί είμαι δίπλα στους φίλους μου, δίπλα στη δουλειά μου. Αυτή τη στιγμή δε θα ΄θελα να μείνω σε ένα προάστιο. Η απομόνωση κι ηρεμία μου φαίνεται πιο επικίνδυνη από την βουή και την πολυχρωμία του κέντρου.»

H ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ με την οποία βραβευτήκατε τι σήμαινε για εσάς;

«Μεγάλη τιμή και χαρά. Ένα υπέροχο χτύπημα στη πλάτη που μου είπε προχώρα και μου έδωσε πολύ δύναμη».

Πως είναι η Λένα σαν χαρακτήρας;

«Μμμμ δύσκολη ερώτηση…..Νομίζω ότι η ομορφιά όλων των ανθρώπων είναι ότι είναι τόσο πολύπλοκοι και πολύμορφοι που δύσκολα περιγράφονται με λέξεις.»

Μιλήστε μας για το ρόλο σας στους ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ…

«Θεωρώ το μυθιστόρημα ένα από τα πιο υπέροχα που έχω διαβάσει στη ζωή μου και σκέφτομαι ότι οποιαδήποτε απόπειρα ενασχόλησης με αυτό είναι ανεξάντλητη, είναι πανδύσκολη, αλλά σίγουρα είναι και βαθιά συγκινητική και σε εμπνέει.

Όταν λοιπόν η Νατάσσα Τριανταφυλλή μου πρότεινε τη Γκρουσένκα αμέσως είπα ναι. Η Γκρουσένκα ξεκινά ως ένα κορίτσι που έχει σκληρύνει από τη ζωή της. Ζει έντονα, φλερτάρει και σχεδόν πουλάει τα νιάτα και την ομορφιά της.

Μέσα όμως από τη συνάντησή της με τον βασικό ήρωα του έργου τον Αλιώσα και μέσα απ τον έρωτά της για το Ντιμίτρι μαθαίνει ξανά να αγαπά και σταδιακά καθάρεται και ανθίζει.

Ο τρόπος που ο Ντοστογιέφσκι σκιαγραφεί τους ήρωες του και το πόσο βαθιά διεισδύει στις ανθρώπινες ψυχές είναι συγκλονιστικός. Μιλάει για τις μύχιες επιθυμίες, τα καλά κρυμμένα μυστικά, τις ρωγμές, τα πάθη των ανθρώπων.

Θέτει βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα σε σχέση με την πίστη, την ηθική, την ελεύθερη βούληση, τον έρωτα. Όλα αυτά τα συναντά κανείς πλησιάζοντας τη Γκρουσένκα κι είναι ακριβώς αυτά που την κάνουν απίστευτα γοητευτική.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here