Η κίνηση βλάπτει με πολλούς τρόπους!

0
377

Κάθε φορά που σταματάμε σε κόκκινο φανάρι με το αυτοκίνητο, είμαστε εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κάθε φορά που σταματάμε σε κόκκινο φανάρι με το αυτοκίνητο, είμαστε εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πρόκειται για μια διαπίστωση που κάνουμε συχνά οδηγώντας στους δρόμους της Αθήνας, ωστόσο τώρα υποστηρίζεται επιστημονικά από νέα βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Η σχετική δημοσίευση της βρετανικής επιστημονικής ομάδας έγινε στην επιθεώρηση Atmospheric Environment. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Dr Πρασάντ Κουμάρ υπολογίστηκε πως ενώ ένας μέσος οδηγός περνάει μόνο το 2% του χρόνου του σταματημένος σε φανάρια, αυτός ο σύντομος χρόνος συμβάλλει κατά περίπου 25% στην έκθεσή του σε επιβλαβή σωματίδια του αέρα. 

Τα αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα που κυκλοφορούν στο δρόμο, τονίζουν οι ειδικοί, ευθύνονται για την εκπομπή νανοσωματιδίων – ρυπαντών που επιβαρύνουν το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα των ανθρώπων, τόσο των οδηγών, αλλά και ανθρώπων που ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους.

Τα πιο επιβαρημένα σημεία των δρόμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα,ς είναι οι διασταυρώσεις με φανάρια, όπου τα αυτοκίνητα αναγκάζονται να ξεκινήσουν και να σταματήσουν πολλές φορές.

«Η ρύπανση της ατμόσφαιρας τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνδέει τη ρύπανση του αέρα με επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο»……δήλωσε ο Πρασάντ Κουμάρ και πρόσθεσε ότι καθώς ολοένα περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όταν κυκλοφορούμε σε δρόμο με πολλή κίνηση; Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κλείνουμε τα παράθυρα και να διατηρούμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα.

Μια ακόμη λύση θα ήταν να αποκλείσουμε προσωρινά την είσοδο του εξωτερικού αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Και τέλος, να φροντίζουμε το αυτοκίνητό μας και τον κινητήρα του ώστε να εκπέμπει όσο το δυνατό λιγότερους ρύπους. Αν το κάνουμε όλοι αυτό, το όφελος θα είναι συνολικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ του Νίκου Σιγανού: Προς ενημέρωση των εγκρίτων Δημοτικών Συμβούλων Κηφισιάς και Συνεργατών τους, που επιμένουν στις δαιδαλώδεις διαδρομές αντί της ευθείας, καταδικάζοντας ολόκληρες περιοχές της Κηφισιάς σε ασφυξία……αρκεί να μην περνούν τα αυτοκίνητα των άλλων μπροστά από τα δικά τους σπίτια!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here