Η ΚΗΦΙΣΙΑ και οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…..του Ηλία Νομπιλάκη.

0
779

Πριν από μερικούς μήνες  γεννήθηκε ο «Κλεισθένης Ι» και τον Μάϊο θα πάμε στις αυτό-διοικητικές εκλογές με ότι ορίζει αυτός ο νόμος. Βασικά απλή αναλογική!

Δηλαδή όσους ψήφους πάρει ο κάθε δημοτικός συνδυασμός διαιρούμενους με το εκλογικό μέτρο τόσους σύμβουλους θα εκλέξει ο συνδυασμός.

Η αλήθεια είναι ότι ο «Κλεισθένης Ι» λέει και άλλα ενδιαφέροντα που πρέπει να εφαρμοστούν όπως συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της Πόλης, αναβάθμιση των Δημοτικών Ενοτήτων, τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα της Πόλης κλπ, αλλά για αυτά θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας.

Πάμε στους Συνδυασμούς όπου ο νόμος ορίζει ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος πληρώνει παράβολο 200 ευρώ, ο υποψήφιος σύμβουλος 50 ευρώ, ο υποψήφιος δημοτικής ενότητας 10 ευρώ και όλοι οι Συνδυασμοί με δικά τους έξοδα θα τυπώσουν τα ψηφοδέλτια τους και θα τα καταθέσουν στους Δήμους ώστε να μοιραστούν στα εκλογικά Τμήματα με ευθύνη του Δήμου.

Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να δω μερικά στατιστικά στοιχεία προηγούμενων δημοτικών εκλογών και το ελάχιστο κόστος μιας εκλογικής διαδικασίας για ένα δημοτικό συνδυασμό της Κηφισιάς μας.

Στην Κηφισιά σύμφωνα με τον πληθυσμό έχουμε 41 έδρες Δημοτικών Συμβούλων και 28 έδρες Συμβούλων Δ.Ε.

Σας παραθέτω και ένα πίνακα βασικών στοιχείων που πήρα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς:

-Δημοτικές – Περιφερειακές Εκλογές 2014 – B’ Κυριακή

-Δημοτικές – Περιφερειακές Εκλογές 2010 – B’ Κυριακή

Πόσοι συνδυασμοί είχαν κατέβει σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις;

-2014: 6, –

-2010: 6,

-2006: 5,

-2002: 4,

-1998: 6.

Παρακολουθώντας πάντα με ενδιαφέρον την Πόλη μας, βλέπω για τις εκλογές του 2019 να δηλώνουν 16 συντοπίτες μας ότι έφτιαξαν ή δημιουργούν δημοτικούς συνδυασμούς και θα διεκδικήσουν την ψήφο μας για «το καλό της Πόλης» και για το «όνειρο τους να μας κυβερνήσουν με διαφάνεια, δικαιοσύνη και όραμα»!

Βρε λέω, είδες τι κάνει η απλή αναλογική! Πολλοί ονειρεύονται να μας δείξουν τις ικανότητες τους και μπράβο τους!

Όμως το τεχνικό μου υπόβαθρο! με έβαλε σε μια λογική παράδοξη: Πόσοι δημότες πρέπει να συμμετάσχουν σε κάθε δημοτικό συνδυασμό; κατά  ελάχιστο όσοι και οι έδρες με μέγιστο  + 50%.

Δηλαδή……

16 υποψήφιοι Χ 41 σύμβουλους + 11 σύμβουλους της ΔΕ Κηφισιάς + 11 σύμβουλους της ΔΕ Ν. Ερυθραίας + 7 σύμβουλους της ΔΕ Εκάλης = 1.120 συμπολίτες θα ενεργοποιηθούν ή αν οι υποψήφιοι εξαντλήσουν την δυνατότητα του + 50% τότε θα ενεργοποιηθούν 1.680.

Τι χρήματα κατά  ελάχιστο απαιτούνται  για κάθε συνδυασμό: 200 ευρώ ο επικεφαλής + 41 Χ 50 =  2.050 ευρώ + 28 Χ 10 = 280 ευρώ ήτοι σύνολο παραβόλων 2.530 ευρώ minimum ο κάθε συνδυασμός Χ 16 = 40.480 ευρώ! Συνολικά.

Επιπλέον η εκτύπωση των χιλιάδων ψηφοδελτίων, η εκτύπωση ενός φυλλαδίου υποψηφίων, η ενεργοποίηση ιστοσελίδας, η ενοικίαση γραφείου, η κατασκευή περίπτερων συνδυασμού σε γειτονιές κλπ να μην στοιχίζουν άλλες 10.000 ευρώ Χ 16 = 160.000 ευρώ!

Οι 1.120 συμπολίτες μας, ίσως και εγώ,  θα διεκδικήσουν 41 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και 28 έδρες στις Δημοτικές Ενότητες.

Κοιτάζοντας ότι από τους εγγεγραμμένους ψηφίζει το 60-65% κάθε φορά και από αυτό το 5% δεν το καλύπτει κανένας υποψήφιος και ρίχνει λευκό ή άκυρο, τότε θα ψηφίσουν περίπου 36.000 που από αυτούς το 3,5% θα είναι υποψήφιοι!

Για να κλείσω αυτό το δυσάρεστο άρθρο, τον Μάϊο 2019 στην Κηφισιά θα ξοδευτούν κατά ελάχιστο 200.000 ευρώ για την φιλοδοξία 16 ατόμων να μας κυβερνήσουν!……και θα δαπανηθούν χιλιάδες εργατοώρες από τους υποψήφιους και όχι μόνο.

Πιστεύοντας ότι το σημαντικό είναι να έχεις έναν συγκεκριμένο ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο, ένα όραμα και να μένεις πιστός σε αυτό, καλό είναι οι υποψήφιοι να συνεργαστούν πριν τις εκλογές και να πάψουν να οραματίζονται να είναι απλά «Αρχηγοί Δημοτικής Παράταξης» αφού Δήμαρχος θα είναι ένας και αυτός  με την απλή αναλογική θα «υποχρεωθεί» να συνεργαστεί με τις άλλες εκλεγμένες δημοτικές ομάδες!   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here