Η Λευκωσία χειρίστηκε το θέμα του Brexit ως εντολοδόχος του Βρετανικού Στέμματος!

0
1045

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να αξιοποιήσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επαναδιαπραγματευτεί το καθεστώς των Βάσεων ή τουλάχιστον να διεκδικήσει δικαιωματικά οφέλη από τη Μεγάλη Βρετανία, επέλεξε να χειριστεί το όλο θέμα ως εντολοδόχος του Βρετανικού Στέμματος, διασφαλίζοντας ότι τίποτε ουσιαστικά δεν θα αλλάξει για την Βρετανία όσο αφορά τις Βρετανικές Βάσεις.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, είτε γίνει άτακτα, είτε γίνει με συμφωνία για με παράταση, παρουσίαζε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσει τα δίκαια της ή να αποκομίσει οφέλη για το λαό.

Δυστυχώς, το πρόσθετο πρωτόκολλο που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, διασφαλίζει στην ουσία την ομαλότητα για τη Βρετανία στα θέματα που αφορούν το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια.

Οποιαδήποτε και να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, είτε έχουμε ένα άτακτο Brexit είτε οποιαδήποτε παράταση για συμφωνημένη αποχώρηση, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του κάθε κράτους μέλους.

Γι’ αυτό το λόγο καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μην χαθεί η πρωτοφανής ευκαιρία που τίθεται καθότι δεν υπάρχει λόγος, χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό συμφέρον να συναινέσει η Λευκωσία στις Βρετανικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί επαρκώς έτσι ώστε η Κυπριακή κοινωνία και οικονομία να αντιμετωπίσει τους οποιουσδήποτε κραδασμούς.

  • Τι θα γίνει με τους τουρίστες από τη Βρετανία;
  • Θα χρειάζονται θεώρηση εισόδου, και αν ναι είμαστε έτοιμοι με την απαραίτητη υποδομή να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανάγκη;
  • Τι θα γίνει με τους Κύπριους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τα φοιτητικά τους δάνεια;
  • Θα συνεχίσει το υφιστάμενο καθεστώς ή θα βρεθούν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους προ οικονομικών αδιεξόδων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here