Η «μάνα» (Ελλάδα) που δεν εγκαταλείπει τη «θυγατέρα» (Κύπρο): Το πόκερ του Προέδρου Αναστασιάδη…..του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
196

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να παίξει ένα πολύ επικίνδυνο διπλωματικό πόκερ. Σε αυτό αποφάσισε να τον ακολουθήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, με τη λογική ότι η «μάνα» δεν μπορεί να εγκαταλείψει μόνη και αβοήθητη τη «θυγατέρα».

Fair enough, που λένε και οι φανατικοί αντί-κύπριοι Βρετανοί, οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα την ήττα του αντιαποικιακού και αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59).

Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πραγματικότητα και πέραν κάθε εθνικιστικής διάθεσης, που δεν συμμερίζομαι ποτέ. Το πόκερ είναι πόκερ και ενώ κρατάς το καλύτερο χαρτί μπορεί να χάσεις. Είναι ο άγραφος «νόμος» του τζόγου. Οπότε, με τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να παίζει κανένας με τη λογική του εθισμένου τζογαδόρου. 

Στο Κυπριακό, στις απειλές κατά του Αιγαίου, στους αρρωστημένους εθνικισμούς των Αλβανών, το μήνυμα πρέπει να είναι ένα. Δεν υποχωρείς ποτέ. Διότι η υποχώρηση οδηγεί σε θανάσιμο κίνδυνο.

Ευρισκόμενος στο ξενοδοχείο Sofitel της Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Κύπρου δέχθηκε το τηλεφώνημα του Νορβηγού Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος του είπε ότι δήθεν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να συγκαλέσει την Διάσκεψη στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου και του ζητούσε να παραστεί.

Ο κ. Αναστασιάδης ήταν ήδη φορτισμένος διότι είχε πληροφορηθεί από την Τετάρτη τις κινήσεις του φιλότουρκου μεσολαβητή. Ήταν έξω φρενών και δεν το έκρυβε. Δέχθηκε αφού έλαβε γραπτή διαβεβαίωση ότι πριν τη Διάσκεψη το έγγραφο για την ασφάλεια θα ήταν έτοιμο.

Τι σημαίνει, όμως, ότι θα είναι έτοιμο; Και τι θα γράφει σε αυτό το έγγραφο ο άνθρωπος που εξυπηρετεί συνεχώς τους Τούρκους; Θα ικανοποιεί το κείμενο τον κ. Αναστασιάδη και την Αθήνα;

Και τι θα συμβεί στο υποθετικό σενάριο το κείμενο να είναι αυτό που αναμένουμε όλοι; Το οποίο βεβαίως θα καλύπτει απόλυτα την τουρκική πλευρά…Ας μην τρέφουμε αυταπάτες…Στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν θηρίο ανήμερο.

Μακριά από πιέσεις και ανθρώπους που τον πιέζουν «να τα δώσει όλα» και παρά τον «στενό κορσέ» του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που ήρθε στην αμερικανική πρωτεύουσα επί τούτου, ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται ότι είδε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Πρώτα απ’ όλα δεν ένοιωσε καμία πίεση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την ουσία: τα ενεργειακά προγράμματα της Κύπρου και την στρατηγική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Αντιλήφθηκε και κάτι άλλο: ότι όλες αυτές οι πιέσεις που δέχεται από τους χαμηλόβαθμους γραφειοκράτες είναι επειδή ζουν ακόμα σε άλλες εποχές.

Κατάλαβε πιστεύω και τον πραγματικό ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ήταν καιρός. Εάν ο Ντάουνερ ήταν ο χειρότερος μεσολαβητής, ο Νορβηγός είναι δέκα φορές χειρότερος… Είναι πλασιέ της Τουρκίας, όπως πολύ σωστά τον χαρακτήρισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχει κατά 95% ορθές θέσεις στο Κυπριακό. Διαφωνώ μαζί του σε ένα σημείο, ότι συζητά την παραμονή ενός μικρού αποσπάσματος των κατοχικών στρατευμάτων. Και ένας να μείνει κύριε υπουργέ, οι Ελληνοκύπριοι θα ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα. Είναι θέμα καθολικής έλλειψης εμπιστοσύνης. Οπότε, πρέπει να απαιτείται το απόλυτο.

Όταν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο, έκαναν μόνο μία συμφωνία. Να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαΐου και να συζητήσουν αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων της Κύπρου, ούτως ώστε να συμφωνήσουν, αν είναι δυνατόν, πριν οδηγηθεί ξανά το Κυπριακό στη Γενεύη.

Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση δεν έγινε ποτέ με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας. Ο Ερντογάν την ΑΚΥΡΩΣΕ. Οι δύο υπουργοί τα είπαν για ελάχιστα λεπτά στο πόδι και έμεινε η φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «τα λέμε στη Γενεύη».

Πως είναι δυνατόν, με τέτοια συμπεριφορά από την Άγκυρα, η Αθήνα και η Λευκωσία να συμφωνούν σε νέα Γενεύη, αφού η Διάσκεψη υποτίθεται θα γίνει για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις;

Ο κ. Αναστασιάδης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πουν όχι στη Γενεύη μέχρι να υποβάλει τις θέσεις της η Τουρκία. Εάν πάνε στην ελβετική πόλη, θα εγκλωβιστούν σε μία καταστρεπτική διαδικασία και δεν θα μπορέσουν να ξεμπλέξουν.

Ας είναι, λοιπόν, πρώτα ειλικρινείς με τον εαυτό τους και ας αναλογιστούν αν έχουν δικαίωμα να σύρουν την Κύπρο και την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός.

Είμαι ο τελευταίος που θα το κάνει…Αλλά τώρα είναι η ώρα για να κερδίσουν την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Μετά τη Γενεύη ΙΙ θα είναι πολύ αργά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι Γερμανοί ενημέρωσαν πρόσφατα το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ότι σε μία από τις συναντήσεις τους με τους Τούρκους έθεσαν και το Κυπριακό. Οι Τούρκοι τους απάντησαν ότι δεν είναι έτοιμοι για καμία υποχώρηση σε κανένα θέμα που αφορά το πρόβλημα της Κύπρου και δεν θα είναι ούτε στο σύντομο μέλλον. Αυτά…

Υ.Γ. Πενταμερής σε κινούμενη άμμο: Ο Άιντα τους πάει για «σφαγή», έτοιμος με «ιδέες».

Υ.Γ.1. Έρχονται εξελίξεις – Για πρώτη φορά Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στέλνει τελεσίγραφο σε Βρετανία και στριμώχνει άγρια την Τουρκία.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here