Η «Μυστική Σύσκεψη» Μητσοτάκη για τα Εθνικά που δεν διαψεύσθηκε ποτέ.

0
549

Μια σύσκεψη που αφορά τα όσα τεκταίνονται στα ελληνοτουρκικά έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας και πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ.

Στην σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη με καθηγητές του ΕΛΙΑΜΕΠ το οποίο – ως γνωστόν – είναι δημιούργημα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Εστία», την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη «μυστική» σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, πρέσβεις, καθηγητές και κορυφαία στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), η οποία έγινε αμέσως μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ και κορυφαίους Έλληνες αξιωματούχους σε θέματα εθνικής ασφαλείας ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα.

Στην σύσκεψη που συνεκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου, μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αναπληρωτής σύμβουλος  Εθνικής Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο νέος γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, οι πρώην πρέσβεις Γιώργος Κακλίκης και Παύλος Αποστολίδης, Γιώργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης και οι καθηγητές-δραστήρια μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Ροζάκης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Αλέξης Ηρακλείδης, Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ), Παναγιώτης Τσάκωνας, Αλέξης Ηρακλείδης, Δημήτρης Καιρίδης κ.ά.

Από το προφίλ και την προϊστορία ενός εκάστου των προσκεκλημένων ήταν εμφανής και η ταυτότητα της συσκέψεως. Σχεδόν όλοι, άνθρωποι του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί από αυτούς χειρίστηκαν την «μετά-Ιμίων» εποχή που οδήγησε στην συμφωνία της Μαδρίτης και στα φοβικά σύνδρομα έναντι των Τούρκων!…

Ο πρέσβης Ζέππος υπήρξε επί αρκετά χρόνια διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών. Ο έμπειρος πρέσβης Αποστολίδης ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Ο καθηγητής Ηρακλείδης αξιοποίησε την σύσκεψη που έγινε για εθνικούς λόγους, προκειμένου να επιτεθεί (!) στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και να «χαρακτηρίσει την διετία της ακινησίας της θητείας του» ως – κατά την γνώμη του – «την χειρότερη διετία στην εξωτερική πολιτική της χώρας». Ωστόσο, το θέμα της συσκέψεως δεν ήταν αυτό.

Η απαράδεκτη αναφορά του καθηγητού, άλλωστε, έγινε δεκτή με «παγωμάρα» και χωρίς ενθουσιασμό στο τραπέζι της συσκέψεως.

Το ζήτημα που απασχόλησε ήταν τα νέα που κόμισε στον Πρωθυπουργό η ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ. Το μεσημέρι της αυτής ημέρας η ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ υπό την ηγεσία του καθηγητού Παγουλάτου η παρέμβαση του ΕΛΙΑΜΕΠ προχώρησε παρακάτω. Κάλεσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κύκλος των Πρεσβευτών» τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Burak Özügergin στα γραφεία του Ινστιτούτου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 49 για άτυπο διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση.

Η ενημέρωση του Τούρκου πρεσβευτή, ο οποίος θεωρείται «first class» κατά τα λεγόμενα συναδέλφων του στην Αθήνα, επειδή ξέρει στην λεπτομέρειά τους όλα τα επίμαχα θέματα που σχετίζονται με το Διεθνές Δίκαιο, την Χάγη, τα θέματα έρευνας διασώσεως, αεροναυτιλίας (FIR) κ.λπ., ήταν μία ανώμαλη προσγείωση για τους συμμετέχοντες.

Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας Κυριακή (27.01.2020), ήταν ελάχιστα σε σύγκριση με ότι ειπώθηκε. Ο Τούρκος πρεσβευτής απάντησε στα ερωτήματα των συνομιλητών του ευγενώς μεν, αλλά με την υπεροψία μιας υπερδυνάμεως της περιοχής που αυτό-προσδιορίζεται ως «χώρα-κέντρο»! Όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό.

«Δεν μπορείτε να μας διαβάσετε πλέον» είπε και ανέλυσε την εξωτερική πολιτική μιας χώρας η οποία διεισδύει στην Αφρική και τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια ή παράγει στο έδαφός της φιλμ και σήριαλ με τα οποία κάνει πλύση εγκεφάλου στις χώρες της Ανατολής.

Στην πραγματικότητα περιέγραψε τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό της νέας Τουρκίας, εκτός από τον στρατιωτικό. Στην ερώτηση για το αν η Τουρκία συμφωνεί να παραπέμψουμε τις διαφορές μας στην Χάγη, η Τουρκία διά του πρέσβη έδωσε μία απάντηση τακτικής. Συμφώνησε αλλά ζήτησε παραπομπή για τα Ίμια, τις «γκρίζες ζώνες», την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κ.λπ.

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε αυτούς τους όρους για να σταματήσει η δημόσια πίεση των Αθηνών για το Διεθνές Δικαστήριο.

Και αφού επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προχώρησε στο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο επειδή η Κύπρος την προκάλεσε με τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, στο τέλος «έριξε» την βόμβα: «Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν αποκλείεται κλιμάκωση»!…

Πηγή: ΕΣΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here