Η «σκανδαλώδης» βράβευση του Δήμου Κηφισιάς για την ανακύκλωση!….της κ. Βαγγελιώ Σωτηροπούλου

0
462

Η σκανδαλώδης βράβευση του Δήμου Κηφισιάς για τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση και η παράνομη υπερχρέωση των πολιτών της Κηφισιάς για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.ΠΕ.Κ.Α) και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) βράβευσαν μεταξύ των ΟΤΑ με την καλύτερη επίδοση στον τομέα της ανακύκλωσης το Δήμο Κηφισιάς. Άραγε με τι κριτήρια και με τι στοιχεία δόθηκε το βραβείο;;

Μέχρι το 2011 οι δημοτικές αρχές και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς μπορούσαν εύκολα να κοροϊδέψουν τους πολίτες παρουσιάζοντας πλασματικές επιτυχίες στον τομέα της ανακύκλωσης. 

Από το 2011 και μετά που ο ΕΔΣΝΑ (ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος νομού Αττικής που διαχειρίζεται την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων-ΟΕΔΑ της Φυλής) χρεώνει τη διάθεση απορριμμάτων όχι με βάση τον πληθυσμό, αλλά με βάση τον τόνο, μια απλή επεξεργασία των στοιχείων μας οδηγεί σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα για τις πραγματικές επιδόσεις των Δήμων στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ σε συνδυασμό με αυτά της ΕΕΑΑ (μπλε κάδοι).

Ο ΕΔΣΝΑ με βάση την απόφαση 48/19.11.2012 του Διοικητικού του Συμβουλίου χρεώνει τον Δήμο Κηφισιάς με 2.370.363 € για τα αστικά απορρίμματά του, που οδηγούνται απευθείας στο ΧΥΤΑ Φυλής και 81.405 € για το υπόλειμμα της ανακύκλωσης των μπλε κάδων, που διατίθεται στον ίδιο ΧΥΤΑ μέσω των ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Απορριμμάτων Υπολειμμάτων). Πληρώνει, λοιπόν, συνολικά ο Δήμος Κηφισιάς κατ’ έτος 2.451.769 € για τη διάθεση των απορριμμάτων του στην ΟΕΔΑ της Φυλής.

Δεδομένου ότι το τέλος εισόδου στην ΟΕΔΑ Φυλής είναι 45 €/τόνο, προκύπτει ότι οι ποσότητες απορριμμάτων που εισέρχονται, ετησίως, απευθείας στην ΟΕΔΑ Φυλής από την Κηφισιά, είναι 52.674 τόνοι, ενώ οι ποσότητες που εισέρχονται στην ΟΕΔΑ από τα ΚΔΑΥ ως υπόλειμμα των μπλε κάδων της Κηφισιάς είναι 1.809 τόνοι /έτος.

Ας δούμε τι γίνεται με το ποσοστό ανακύκλωσης: Δεδομένου ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑΑ – το ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων των μπλε κάδων είναι 63,62%, ο Δήμος Κηφισιάς ανακυκλώνει 2.960 τόνους κατ’ έτος (1.809 Χ 1,6362 = 2959,88). Εύκολα, λοιπόν, προκύπτει ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο Κηφισιάς είναι 2.960/ (52.674+2.960+1.809)= 5,15% !!

Θεωρεί λοιπόν ο ΕΟΑΝ ότι η ανακύκλωση του 5,15% του συνόλου των απορριμμάτων, η οποία αντιστοιχεί στο 12,8% των ανακυκλώσιμων είναι επιτυχία, όταν σύμφωνα με το νόμο 2939/2001 η χώρα είχε υποχρέωση να ανακυκλώνει το 50-65% του βάρους των ανακυκλώσιμων έως το 2005!!

Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κανείς ότι στους τυφλούς βραβεύεται ο μονόφθαλμος, όμως ούτε αυτό ισχύει, διότι η Κηφισιά έχει ποσοστά ανακύκλωσης κάτω από το μέσο όρο της Αττικής που είναι 5,82%. Επιπλέον, τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ αποκαλύπτουν ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που αφορά στη χρέωση των πολιτών της Κηφισιάς για τη μεταφορά στην Φυλή απορριμμάτων, που εμφανώς δεν είναι δικά τους.

Αυτό αποδεικνύεται ως εξής:

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα η μέση ετήσια παραγωγή απορριμμάτων ανά κάτοικο είναι περίπου 500 κιλά. Η παραδοχή του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) για τα απορρίμματα της Αττικής που εκπονήθηκε το 2005 ήταν 510 κιλά.

Η κρίση έχει οδηγεί σε σημαντική μείωση αυτές τις ποσότητες. Ήδη, για το 2011, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για μείωση κατά 20% σε σχέση με το 2010. Για να μην κατηγορηθούμε όμως ότι υπερβάλλουμε ας πάρουμε σαν βάση τα 500 κιλά /κάτοικο κατ’ έτος.

Εάν διαιρέσουμε με τον αριθμό των κατοίκων τις ποσότητες απορριμμάτων που εμφανίζεται να παράγει συνολικά ο Δήμος Κηφισιάς (57.444/70.600), προκύπτει ότι κατά μέσο όρο ο κάτοικος Κηφισιάς παράγει 814 κιλά / έτος, δηλαδή 314 κιλά παραπάνω από το βιβλιογραφικό μέσο όρο! Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αδύνατον. Προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει.

Αυτό το άλλο μπορεί να είναι είτε η παράνομη εισροή βιομηχανικών αποβλήτων στο ρεύμα των αστικών απορριμμάτων, είτε η παράνομη χρέωση του Δήμου Κηφισιάς με απόβλητα άλλων Δήμων εκτός Αττικής.

Το τελευταίο είναι πολύ πιθανό. Για παράδειγμα πρόσφατα η ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση Απορριμμάτων)3 αποκάλυψε ότι σύμμεικτα απορρίμματα της Μυκόνου βαφτίστηκαν ανακυκλώσιμα, κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ελευσίνας και από εκεί μέσω του ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ, το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης, οδηγήθηκαν στη Φυλή.

Το ίδιο μπορεί να υποθέσει κανείς και για κάποιους δήμους της Πελοποννήσου, οι οποίοι υπογράφουν με εργολάβους συμβάσεις αποκομιδής και απομάκρυνσης των απορριμμάτων τους χωρίς να αναφέρεται στη σύμβαση που πάνε τελικά τα απορρίμματα.

Αυτή, λοιπόν, η παράνομη υπερφόρτωση του Δήμου Κηφισιάς με απορρίμματα που δεν είναι δικά του, εάν πολλαπλασιαστεί με τα τέλη εισόδου στην ΟΕΔΑ της Φυλής που τώρα είναι 45€ ο τόνος, προκύπτει το ποσό των 997.578 € (0,314 Χ 70.600 Χ 45). Εν ολίγοις, οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς πληρώνουμε 997.578 € ετησίως για να σκορπίζουμε τη ρύπανση και τον καρκίνο στη Δυτική Αττική.

Και για να έχουμε μια αίσθηση τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος μας με αυτά τα χρήματα, αυτά αντιστοιχούν σε 3 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό των σχολικών επιτροπών.

Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να υπερκαλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε αναλώσιμα των σχολείων, αλλά και επιπλέον να γίνουν μια σειρά απαραίτητα έργα π.χ. ανέγερσης νέων αιθουσών, που τις έχουμε τόσο ανάγκη με την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού των δημόσιων σχολείων!!

Μη ξεχνάμε, επίσης, ότι όλοι αυτοί οι υπολογισμοί είναι με βάση τα σημερινά τέλη εισόδου στην ΟΕΔΑ Φυλής. Τα ποσά αυτά θα εκτιναχθούν όταν εφαρμοστεί ο αντιπεριβαλλοντικός και πανάκριβος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής και λειτουργήσουν τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τα οποία είναι σήμερα στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τότε τα 45€/τόνο θα γίνουν πάνω από 90€, διότι μόνον έτσι θα έχουν εξασφαλισμένα κέρδη οι συμπράξεις μεγαλοκατασκευαστών και τραπεζών (ΣΔΙΤ) που θα τα αναλάβουν.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι εάν γινόταν μια στοιχειώδης ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στο επίπεδο του Δήμου Κηφισιάς, σύννομη με τον 2939/2001, δηλαδή εκτρέπονταν από την Φυλή το 65% των ανακυκλώσιμων και το 50% των βιοαποδομήσιμων, θα είχαμε ένα επιπλέον οικονομικό όφελος για το Δήμο της τάξης των 600.000 € ετησίως.

Δυστυχώς όμως ο Δήμος όχι μόνον δεν δείχνει καμιά τέτοια πρόθεση, αλλά στις 5/6/2013 πέρασε κατόπιν πρότασης του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα πρωτοφανές ψήφισμα όπου δηλώνεται ότι ο Δήμος Κηφισιάς αρνείται να κάνει οποιαδήποτε διαχείριση απορριμμάτων, ακόμα και κομποστοποίηση !!

Εάν λοιπόν θέλαμε να δώσουμε οπωσδήποτε κάποιο βραβείο στο Δήμο Κηφισιάς, αυτά που του αντιστοιχούν είναι:

α) Με βάση το ψήφισμα της 5/6/2013, 1ο βραβείο υιοθέτησης της πρωτόγονης αντίληψης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που διεθνώς αποκαλείται NIMBY (Not In My Back Yard) δηλαδή «Τίποτα στην αυλή μου», «Όλα στο γείτονα». Όλα στους πολίτες β’ κατηγορίας….στη Φυλή στην προκειμένη περίπτωση!

β) Με βάση τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 3ο βραβείο χειρότερου Δήμου της Αττικής όσον αφορά την παράνομη εισροή στη Φυλή και χρέωση απορριμμάτων, που δεν παράγονται από τους κατοίκους τους.

Πρώτος χειρότερος είναι ο Δήμος Ασπροπύργου που εμφανίζει ετήσια παραγωγή απορριμμάτων ανά κάτοικο 1.149 κιλά, δεύτερος ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με 822 κιλά και τρίτος ο Δήμος Κηφισιάς με 814 κιλά. Τέταρτος είναι ο Δήμος Μαραθώνα με 806 κιλά και πέμπτος ο Δήμος Μεγαρέων με 770 κιλά.

Το γεγονός ότι και οι 5 περιπτώσεις είναι δήμοι στις παρυφές της Αττικής, ενισχύει τις υπόνοιες για παράνομη υποδοχή αποβλήτων εκτός Αττικής.

Η Δημοτική αρχή της Κηφισιάς πρέπει άμεσα να ερευνήσει την κατάσταση και να δώσει πειστικές απαντήσεις, διαφορετικά δικαίως θα κατηγορηθεί για κάλυψη και επιδότηση της παραβατικότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

15/6/2013

Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, κάτοικος Κηφισιάς,
Μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

[1]:Αναλυτικά η επεξεργασία των στοιχείων του ΕΔΣΝΑ .
[2] Θεωρήσαμε ότι τα ανακυκλώσιμα αποτελούν το 40% του όγκου των απορριμμάτων.
[3] Υπόνοιες για παράνομη διακίνηση ΑΣΑ .

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here