Η Τουρκία παραβιάζει ασύστολα την Κυπριακή ΑΟΖ….μεταξύ Λεμεσού-Λάρνακας το «Barbaros»!

0
397

Παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ' επέκταση της ΕΕ, η Τουρκία σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων παγιώνει την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ με το «Barbaros» να συνεχίζει για δεύτερη μέρα τις παράνομες προεργασίες του ποντίζοντας καλώδια και προετοιμάζοντας τις παράνομες σεισμολογικές έρευνες που εξήγγειλε εντός της Κυπριακής AOZ.

Οι παράνομες ενέργειες του «Barbaros» ενισχύθηκαν σήμερα και από άλλη μία φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας την «Giresun» Κερασούντα όπως είναι το όνομά της στα Ελληνικά η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την «Gelibolu» Καλλίπολη, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο, ενώ με την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο οικόπεδο «Ονασαγόρας» έχει επιφορτιστεί η Κορβέτα «Bafra» Βουκλολίδα.

Το «Barbaros» συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του και αυτή την ώρα βρίσκεται μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

Η Άγκυρα πάντως φαίνεται να μην ενοχλείται καθόλου από τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν στην περιοχή Ρωσία και Ισραήλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι από χθες το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας μετά από άδεια που εξασφάλισε από την Κυπριακή Δημοκρατία, διεξάγει ασκήσεις με εκτόξευση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο και θα συνεχίσει τις ασκήσεις μέχρι την Πέμπτη.

Το πρωί σήμερα άρχισαν και οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας με την συμμετοχή 24 πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ F-15 F-16.

Στο μεταξύ, την τύχη να πάρουν μια γεύση από το τι σημαίνουν τουρκικές προκλήσεις θα έχουν περισσότεροι από 500 Ευρωπαίοι, επιβάτες δύο υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιων που θα αφιχθούν στο Λιμάνι Λάρνακας στις 25 του μηνός.

Τα δύο κρουαζιερόπλοια αναγκαστικά θα περάσουν ανάμεσα από το «Barbaros» τα δύο υποστηρικτικά πλοία του αλλά και την Τουρκική φρεγάτα που τα συνοδεύει.

Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;;

Να στείλει έστω ένα πολεμικό πλοίο στην ΑΟΖ για να υπάρξει μια μίνιμουμ αποτροπή από Ελληνικής πλευράς και να φανεί ότι δεν έχει ξεχάσει την Κύπρο τώρα που του «Barbaros» και οι τουρκικές φρεγάτες αλωνίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε η Λευκωσία από την Αθήνα, αλλά η απάντηση της Ελλάδας μέχρι στιγμής ήταν αρνητική.

Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν το 1974 η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε να στείλει βοήθεια στην Κύπρο;

Όπως αναφέρουν σχετικές έγκυρες πηγές από την Λευκωσία τέθηκε το ζήτημα «τουλάχιστον μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να έρθει στην περιοχή για να μην νομίζει η Τουρκία ότι είμαστε μόνοι μας»….αλλά κατόπιν διαβούλευσης στο υπουργείο Εξωτερικών απορρίφθηκε το ενδεχόμενο.

Το θέμα συζητήθηκε στο Κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο την Δευτέρα 20/10/2014 και μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ρώτησε «Ποια είναι η απάντηση της Αθήνας; Είναι ανάγκη η Ελλάδα να στείλει φρεγάτα στην περιοχή, για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά. Να δείξει ότι υπάρχει και η Ελλάδα»!

Εις μάτην! Ακόμα και η άσκηση που έγινε ανατολικά του Καστελόριζου έγινε στα κρυφά για να μην…..ερεθιστεί η Τουρκία κατά τον κ. Βενιζέλο!

Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει «Έτοιμο» να ανταποκριθεί σε μία τέτοια αποστολή και έχει μία φρεγάτα κλάσης «S» σε ετοιμότητα, ενώ υπάρχει και μία ΤΠΚ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» έτοιμη…..αλλά φαίνεται ότι για άλλη μια φορά «η Κύπρος κείται μακράν»!!

Παρακολουθήστε την βίντεο-κάλυψη των γεγονότων από το SIGMALIVE:

{videobox}kBk073PxKKw{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here