Η Τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο ενεργοποιεί την πολεμική μηχανή του Ισραήλ!

0
286

Μια κατάσταση για εξαιρετικά γερά νεύρα σχηματίζεται τις επόμενες ώρες και μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Τουρκία θέλει να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τις αντοχές Αθήνας, Λευκωσίας, Παρισιού και ίσως και του Τελ Αβίβ στην περιοχή.

Με παράνομη NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας δεσμεύτηκε περιοχή πάνω ακριβώς σε αυτή που είναι να κινηθεί το ερευνητικό σκάφος NAUTICAL GEO για μετρήσεις για τον East Med.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτή την οδηγία προς ναυτιλομένους, ο τουρκικός στόλος θα διενεργήσει ασκήσεις στην περιοχή από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, καθώς δεν αποκλείεται η δέσμευση αυτής της περιοχής να παραταθεί ή να δεσμευτεί άλλη στην ίδια περιοχή ενδιαφέροντος καθώς η κυπριακή NAVTEX για το NAUTICAL GEO αναφέρει πως αυτό θα κινείται σε αυτή από τις 3 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Στην ευρύτερη περιοχή περιπολεί σχεδόν μόνιμα μια γαλλική φρεγάτα ενώ σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ της Λευκωσίας, δεσμεύεται περιοχή στα νότια όρια του FIR της για άσκηση του Ισραήλ! Μια κίνηση του Ισραήλ που επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Πενταπόσταγμα.

Η περιοχή αυτή δεσμεύεται από τις 6 έως τις 14 Οκτωβρίου φέρνοντας ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία σε απόσταση βολής αντιπλοϊκών πυραύλων…

Είναι γεγονός πως σύμφωνα με αναλυτές, όπως ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA την Κυριακή, η Άγκυρα θέλει να δοκιμάσει ειδικά την πρακτική βούληση της Γαλλίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες τόσο με την Αθήνα όσο και με την Λευκωσία.

«Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να δημιουργήσει μικρής κλίμακας επεισόδιο στη Μεσόγειο για να μετρήσει την αντίδραση της Γαλλίας. Να δει πως θα αντιδράσει η Γαλλία. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έγγραφο, πολιτική διακήρυξη από τις δύο χώρες. Θα θέλει να τεστάρει, εκτός επικράτειας, πώς θα αντιδράσει η Γαλλία» είπε χαρακτηριστικά.

Γενικά η Τουρκία φαίνεται να έχει ενοχληθεί σφόδρα από τις κινήσεις του NAUTICAL GEO στην περιοχή τόσο της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και της ελληνικής.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά την Κυριακή:

«Επιπλέον, η δήλωση NAVTEX που έκανε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo είναι ένα θέμα που πρέπει να συντονιστεί εκ των προτέρων με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έγινε παρέμβαση ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και η ένστασή μας δημοσιεύτηκε με NAVTEX».

Σε κάθε περίπτωση οι νευρικές αντιδράσεις της Τουρκίας έχουν προκαλέσει και πάλι ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνοντας ίσως στην τελική ευθεία μια αντιπαράθεση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ισραήλ από την μία και της απομονωμένης από ισχυρές συμμαχίες Τουρκίας από την άλλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here