Η Τράπεζα Κύπρου παρά τις αντιδράσεις της Τρόικας, αποδεσμεύει 1 δις ρευστότητα προς την αγορά!

0
263

Την αποδέσμευση των εξάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων, ύψους 950 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν δεσμευτεί βάσει του διατάγματος ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου τον Ιούλιο του 2013 και λήγουν στις 14 Φεβρουαρίου 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Κρίστης Χασάπης.

Ανέφερε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε την αποδέσμευση των καταθέσεων μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για τα εξαμηνιαία γραμμάτια (προϊόν του bail in), σηματοδοτεί άμεση αποδέσμευση ποσού ύψους €190 εκατ., των οποίων η περίοδος κατακράτησης λήγει στις 31/12/2013.

Το υπόλοιπο των €760 εκατ. θα υπόκεινται στους γενικούς περιορισμούς που ισχύουν για όλα τα γραμμάτια και τους οποίους πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταργήσει τις επόμενες μέρες.

Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τρόικα και στόχος είναι η αφαίρεση όλων των σχετικών περιορισμών μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2014 που είναι σε ισχύ τα περιοριστικά διατάγματα.

Καθοριστικοί παράγοντες στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και τα σημάδια σταθεροποίησης που παρουσιάζει η καταθετική βάση της τράπεζας, επισήμανε ο κ. Χασάπης.

Με αυτή την απόφασή της, σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, η διοίκηση της τράπεζας ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των καταθετών της και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την κυκλοφορία χρήματος στην αγορά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here