Η Standard and Poor’s αναβάθμισε κατά μια κλίμακα την Ελλάδα!

0
172

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία κλίμακα, στη βαθμίδα «Β» από «Β-» με θετικές προοπτικές, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης μέσα στο 2018.

Η αναβάθμιση ήταν αναμενόμενη μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με επακόλουθο και τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε προ-μνημονιακά επίπεδα.

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από 'B' από 'B-'»……αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο οίκος τονίζει μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση στηρίζεται από το «ασυνήθιστα χαμηλό» κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Παράλληλα, αναφέρει ότι το μέγεθος του χρέους της γενικής κυβέρνησης αποτελεί έναν σημαντικό περιορισμό.

Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεου της στο επόμενο έτος, λέει ο οίκος, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε μία αναβάθμιση, εάν κατά την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (το πρόγραμμα ή το πρόγραμμα του ESM), η Ελλάδα σχηματίσει αποθέματα ρευστότητας για να προ-χρηματοδοτήσει μελλοντικές αποπληρωμές κρατικού χρέους.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να σκεφθούμε μία αναβάθμιση, αν:

– Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η προβλεψιμότητα της πολιτικής ενισχυθούν μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM,

– Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας εγκρίνουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,

– Η πρόσβαση στην αγορά από μη κρατικούς φορείς, ιδιαίτερα από τις ελληνικές τράπεζες, βελτιωθεί περαιτέρω,

– Το τραπεζικό σύστημα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή του από την επίσημη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση,

– Οι ελληνικές εξαγωγές επιταχυνθούν, οδηγώντας σε ισχυρότερα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από ότι προβλέπουμε σήμερα».

Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές σε σταθερές, «εάν, αντίθετα προς τις προσδοκίες μας, υπάρξουν μεγάλες μεταβολές της πολιτικής που αντιστρέψουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ή εάν η ανάπτυξη είναι σημαντικά ασθενέστερη από αυτή που αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».

Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% την περίοδο 2018-2021 (από 1,3% το 2017).

Σημειώνει ακόμη ότι:

– Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας θα ανακοινώσουν πιθανόν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της και ένα απόθεμα ρευστότητας, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

– Ένα πλαίσιο επιτήρησης μετά το πρόγραμμα είναι πιθανό, ενώ η ελάφρυνση του χρέους και η συνέχιση του waiver από την ΕΚΤ θα δώσουν κίνητρα στους Έλληνες πολιτικούς να δεσμευθούν σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων, αν και πιο περιορισμένη από πριν.

Μετά από την Standard and Poor's θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα στο «Β-».

Υ.Γ. ΓΙΑΤΙ η Standard and Poor's δεν λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις του Μητσοτάκη;

Υ.Γ.1. Εκτός από την σαφέστατη γεωπολιτική αναβάθμιση που κατέστησε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και πυλώνα εξουσίας στην περιοχή έρχεται και η οικονομική αναβάθμιση. 

Γιατί όπως είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Παπανδρέου, το 2009, την επιτυχία μιας κυβέρνησης δεν την κρίνει ούτε ο Πρετεντέρης, ούτε τα περιτρίμματα της διαπλοκής. Την κρίνουν οι αγορές.

Μην ξεχνάτε ότι οι αγορές πρώτες ανακάλυψαν τι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν οι ντόπιοι ακόμα κοιμόντουσαν με το «λεφτά υπάρχουν». Η Ελλάδα καταστράφηκε και διασύρθηκε διεθνώς επί Παπανδρέου και επί Σαμαρά.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς κατάφερε να κατρακυλήσει τη χώρα ακόμα πιο χαμηλά από ότι την παρέλαβε από τον Παπανδρέου! Και όμως οι νταβατζήδες τότε μιλούσαν για success story! 

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσαν αυτό που είχαμε προβλέψει από την πρώτη στιγμή. Οι αγορές μπορούν να κρίνουν ποια κυβέρνηση θα αγωνιστεί για την πατρίδα και ποια θα κοιτάξει πως θα τσεπώσει αυτή και τα συμφέροντα που υπηρετεί. 

Γι’ αυτό και η συνεχής αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, Γι’ αυτό ακόμα και το ΝΑΤΟ άφησε τα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και για πρώτη φορά πιέζει τους άλλους.

Δεν διαβάζουν βλέπετε το Βήμα και την Καθημερινή!!!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here