ΘΕΡΜΟ φθινόπωρο με έντονες προεκλογικές ζυμώσεις στον Δήμο Κηφισιάς.

0
378

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις 26 Μαΐου του 2019 πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι αυτό-διοικητικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι πέντε που είχε προταθεί τον προηγούμενο νόμο του Καλλικράτη.

Το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Κλεισθένης 1 ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 12 Ιουλίου με 150 ψήφους, ενώ το σύστημα της απλής αναλογικής ψηφίστηκε με 161 ψήφους. 

Αυτή η διάταξη που έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών αναστάτωσε τους εκπροσώπους των Δήμων αλλά και των Περιφερειών, οι οποίοι φοβούνται ότι θα υπάρξει ακυβερνησία αλλά και κίνδυνος υπόγειων συναλλαγών στους ΟΤΑ.

Άλλη μια μεγάλη αλλαγή είναι αυτή της διάσπασης της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας σε τρεις για τις βουλευτικές εκλογές και του υπόλοιπου Αττικής σε δύο μέρη, πράγμα που υπερψηφίστηκε από 241 βουλευτές του Κοινοβουλίου, την ίδια μέρα.

Αυτές οι δύο κινήσεις έχουν ανάψει φωτιά στα κομματικά επιτελεία, όλων των παρατάξεων, αφού θεωρούν ότι τον Μάιο του 2019 υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τριπλές εκλογές, για την αυτοδιοίκηση, το ευρωκοινοβούλιο και την Βουλή.

Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει αφού βλέπουμε να κυκλοφορούν φήμες για μεταφορά στελεχών που έχουν πετύχει στην Αυτοδιοίκηση, στο χώρο της κεντρικής εκλογικής σκηνής αλλά και το αντίστροφο.

Προεκλογικές ζυμώσεις στον Δήμο Κηφισιάς

Στην Κηφισιά η απλή αναλογική έχει φουσκώσει τα πανιά πολλών υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να εκλεγούν στο παρελθόν χωρίς όμως επιτυχία.

Προβλήματα στη διακυβέρνηση των Δήμων διαπιστώνει και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Βέβαια προβλήματα στη διακυβέρνηση υπάρχουν με όλα τα συστήματα. Και ο ίδιος, πριν από οχτώ χρόνια, πριν εκλεγεί στην τελευταία του θητεία, αναγκάστηκε να συμπράξει προκειμένου να εκλεγεί με πολλές δυνάμεις εκτός του χώρου της Νέας Δημοκρατίας, που παραδοσιακά τον υποστήριζε.

Ειδικά στις δημοτικές ενότητες της Νέας Ερυθραίας αλλά και στην Κηφισιά είχε αγκαλιάσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά το κομματικό χρώμα, ειδικά στις τελευταία αναμετρήσεις, δεν καθορίζει τους συνδυασμούς στις αυτό-διοικητικές εκλογές.

Και ο σημερινός Δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, έκανε πολλές προεκλογικές συμμαχίες προκειμένου να εκλεγεί. Στις εκλογές του 2019 αυτό μπορεί να αλλάξει. 

Ο εκάστοτε υποψήφιος Δήμαρχος μπορεί να αναμετρηθεί στηριζόμενος στις δικές του και μόνο δυνάμεις. Μετά τις εκλογές βέβαια προκειμένου να καταφέρει να διοικήσει θα πρέπει να κάνει τις συμμαχίες του. Τι λοιπόν πριν τις εκλογές ή τι μετά; Η διοίκηση απαιτεί συμμαχίες. 

Όπως μοιράζονται τα Υπουργεία προκειμένου να πετύχουν πλειοψηφία στα Κοινοβούλια τα κόμματα, ίσως να μοιράζονται και οι αντί-δημαρχίες. Οψόμεθα! 

Έτσι θα αποδεικνύει ο καθένας στην πράξη για τι είναι ικανός, ώστε να ανταμειφτεί ή να τιμωρηθεί στις επόμενες εκλογές στις κάλπες.

Πληροφορούμεθα ότι εμφανίστηκαν, μέχρι στιγμής, περίπου 15 πιθανοί υποψήφιοι Δήμαρχοι (6 από την Δημοτική Παράταξη «ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΗΜΑΤΑ», 3 από την Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας», 2 από την Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία», 3-4 από διάφορες Πρωτοβουλίες ή Παρατάξεις) για τις εκλογές του Μαΐου του 2019!!

Μάλιστα μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής ο πειρασμός αναμένεται να αυξήσει και τις προσδοκίες κάποιων υποψηφίων να συγκυβερνήσουν με τον συνδυασμό του ισχυρότερου που θα επικρατήσει τη δεύτερη Κυριακή.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν ως αποτέλεσμα το «Κλείδωμα» του κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα και του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Βλέπε σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Κλείδωσαν: Μπακογιάννης στην Αθήνα και Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής».

Όπως πληροφορούμεθα όμως το «κλείδωμα» του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην Δημοτική Παράταξη του κ. Νίκου Χιωτάκη «ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΗΜΑΤΑ» γενικά και στους υποψήφιους Δημάρχους από την Παράταξη ειδικότερα!

Αυτό οφείλεται στο πιθανολογούμενο «κλείδωμα» του κ. Ν. Χιωτάκη ως Αντί-περιφερειάρχη Αττικής!!…….ο οποίος θεωρείτε πολύ στενός φίλος του κ. Πατούλη!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here