Θωμάκος: «Κάναμε πολλά, θα κάνουμε περισσότερα»

0
437

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Έτοιμος για μία δεύτερη επιτυχημένη θητεία δηλώνει, στην «Εφημερίδα Βραδυνή» και στον Φάνη Καραμπατσάκη, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, δικηγόρος Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος αφού απαριθμεί τι έπραξε την περασμένη πενταετία (ενίσχυση ασφάλειας, παιδικές χαρές, επέκταση πρασίνου, αξιοποίηση ιστορικών κτηρίων κ.ά.), αναφέρει το τι άλλο θα κάνει την επόμενη (σχολεία, αντιπλημμυρικά έργα, δημοτική συγκοινωνία κ.ά).

Όπως λέει, ο Δήμος αυτή τη στιγμή έχει οικονομική ευρωστία κι έτσι μειώνονται διαρκώς τα δημοτικά τέλη, ενώ υπάρχει επάρκεια προσωπικού σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και έχει διπλασιαστεί στην υπηρεσία καθαριότητας.

Μεγάλη σημασία δίνει επίσης στις κοινωνικές δομές, καθώς ακόμη και στην περιοχή του υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο δήμος;

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ευρωστία την οποία εξασφαλίσαμε κατά την προηγούμενη θητεία μας στον Δήμο Κηφισιάς.

Ο εξορθολογισμός των δαπανών, η χρηστή, σύννομη αλλά και ευέλικτη οικονομική διαχείριση κι η τεχνοκρατική αντίληψη αντιμετώπισης των οικονομικών του Δήμου είχαν ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των ταμειακών αποθεμάτων μας.

Καταφέραμε να έχουμε έναν εύρωστο Δήμο την ίδια στιγμή που πραγματοποιούμε συνεχείς πρωτοφανείς μειώσεις των δημοτικών τελών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες,.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 58 διαγωνισμοί έργων που έχουν στόχο να κάνουν την Κηφισιά μια πόλη ανάπτυξης και προόδου, με σεβασμό στο περιβάλλον και την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Υπάρχει επάρκεια προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, έστω στις πιο νευραλγικές;

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει καταφέρει να στελεχώσει με επάρκεια νευραλγικές υπηρεσίες του. Για παράδειγμα, το προσωπικό στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας έχει διπλασιαστεί, καθώς οι ανάγκες των δημοτών δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στον πάγο.

Ωστόσο υπάρχει μια δυσχέρεια στο να αποκτηθεί το απαραίτητο Διοικητικό προσωπικό που χρειάζονται οι Δήμοι γιατί το πλαίσιο προσλήψεων είναι ασφυκτικό.

Ακόμα και σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον οι διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου Κηφισιάς εργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους δημότες μας.

Στις προτεραιότητες σας από το 2014 που αναλάβατε, ποια θέματα κρίνατε επείγοντα και υλοποιήθηκαν;

Η Κηφισιά πρωταγωνιστεί σε επίπεδο καινοτομιών και έργων. Πραγματοποιήθηκαν 58 διαγωνισμοί που έχουν στόχο να κάνουν την Κηφισιά μια πόλη ανάπτυξης και προόδου, με σεβασμό στο περιβάλλον και την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2015-2019.

  • Ολοκλήρωση διαγωνισμού υπηρεσιών Ασφάλειας (πέντε περιπολικά και πεζοί φρουροί).
  • Εργολαβίες στα Σχολεία, τρεις (3) νέοι Παιδικοί Σταθμοί.
  • Πιστοποιήσεις και επισκευές Παιδικών χαρών- Παιδική χαρά ΑΜΕΑ.
  • Επέκταση «Πρασίνου». Δενδροφυτεύσεις.
  • Αναβάθμιση Αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Νέα δίκτυα αποχέτευσης σε Αδάμες (13.700μ.) κι Εκάλη (9.336μ.)
  • Αύξηση εργαζομένων στην καθαριότητα, νέος εξοπλισμός και διανομή νέων κάδων.
  • Αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων (Νάρκισσος, Αλάσκα, Βίλα Μιχλ, Βίλα Μπότση κ.α.).
  • Ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου (portal κι εφαρμογές).
  • Τοπική Δημοκρατία: Συνοικιακές Συνελεύσεις, Συνοικιακά Συμβούλια, Συμμετοχικός Προϋπολογισμός.
  • Κοινωνική Αλληλεγγύη, βελτιώσεις Δομών.
  • Διάσωση του Εμπορικού και Παραδοσιακού Κέντρου.
  • Αντικατάσταση κυβόλιθων στο Κέντρο.

Τι άλλο μένει να γίνει αν εκλεγείτε και δεύτερη θητεία;

Συνεχίζουμε με όραμα και σχέδιο, σε έργα και δράσεις που αλλάζουν τη μορφή των τριών πόλεων Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Σε αυτή τη λογική προχωρούμε το πρόγραμμά μας με:

-Επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης από την ΚΤΥΠ Α.Ε. της ανέγερσης νέας πτέρυγας του Α’ Δημοτικού Νέας Ερυθραίας. Μελέτες για νέα σχολεία.

-Κατάθεση μελετών στην Περιφέρεια Αττικής για νέα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα (Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Μορτερό, Εκάλη)

-Κυκλική Δημοτική συγκοινωνία

-Επέκταση κομποστοίησης

-Συνέχιση «απελευθέρωσης» πεζοδρομίων

-Νέος χλοοτάπητας στο Ζηρίνειο

-Στίβος κλασικού αθλητισμού στο Στάδιο «Βαρδαξής»

-Επισκευή και επαναλειτουργία γηπέδων στη ΧΑΝ

-Πίστα «skate» και «ΒΜΧ»

-Ηλεκτροκίνητα οχήματα εξυπηρέτησης πολιτών με κινητικές δυσκολίες

-Προσβάσεις και διαδρομές στο Ρέμα Κοκκιναρά

-Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κηφισιάς

-Πάρκο σκύλων

-Διεκδίκηση πολυετούς μίσθωσης της Βίλας Καζούλη

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο με σεβασμό στο παρελθόν του και την ιστορική του φυσιογνωμία, ενώ θα ατενίζει με εξωστρέφεια και δημιουργικότητα τις εξελίξεις.

Η Εκάλη και η Κηφισιά θεωρούνται προνομιακές περιοχές με ανθρώπους που έχουν λυμένα τα προβλήματά τους. Είναι έτσι;

Η Κηφισιά γενικά είναι ένας Δήμος με αίγλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η οικονομική κρίση δεν άγγιξε τους κατοίκους του Δήμου μας και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Οι δράσεις μας ως Δημοτική Αρχή υπήρξαν συγκεκριμένες στην προηγούμενη θητεία μας και θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά να στεκόμαστε στο πλευρό των δημοτών μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

-Στηρίζουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας με τη δημιουργία δεύτερου Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Νέα Ερυθραία.

-Ενισχύουμε δομές όπως το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό παντοπωλείο της Κηφισιάς.

-Προωθούμε δράσεις όπως οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας και οι εμβολιασμοί παιδιών χωρίς καμία επιβάρυνση

-Μεριμνούμε για ποιοτικό πολιτιστικό περιβάλλον με δωρεάν εκδηλώσεις.

-Στηρίζουμε τους επιχειρηματίες του Δήμου μας να αντεπεξέλθουν στους δύστηνους αυτούς καιρούς, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη.

-Μέσα στη γενική κατήφεια και δυσπραγία ο Δήμος Κηφισιάς έχει καταφέρει να κρατήσει την εξωστρέφεια και την αισιοδοξία.

Ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε από το 2015 στις περιοχές σας είναι οι συνοικιακές συνελεύσεις. Προτίθεστε να αλλάξετε κάτι;

Στο Δήμο Κηφισιάς φέραμε στο προσκήνιο τον πολίτη. Το 2015 οι πολίτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις Συνοικιακές Συνελεύσεις, δημοκρατικός θεσμός που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το 2016 υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός όπως και τα έργα που πρότειναν οι πολίτες. Το 2017 καθιερώσαμε τα Συνοικιακά Συμβούλια.

Η παράταξη μας πιστεύει στην Τοπική Δημοκρατία και θα συνεχίσει να ενεργοποιεί τους πολίτες στα κοινά στο Δήμο της Συμμετοχής και της Αισιοδοξίας, της Ελπίδας και της Καινοτομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here