Ιθαγένεια δεν σημαίνει έθνος, ξεκαθαρίζει για τη Συμφωνία ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης.

0
596

«Το ζήτημα που αφορά στη λεγόμενη ιθαγένεια (σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό της πΓΔΜ) έχει επιλυθεί εδώ και 200 έτη, με αφορμή μάλιστα και τα ζητήματα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου»…….τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων που δικηγορεί στα ανώτατα ακυρωτικά δικαστήρια της Ελλάδας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC- EU).

«Τι σημαίνει ιθαγένεια νομικά; Ιθαγένεια δεν σημαίνει έθνος. Άλλωστε και μια διεθνής συνθήκη ή διμερής δεν μπορεί να ιδρύσει έθνος. Ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός του υπηκόου του κράτους»…..σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιαράκης, που έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα:

«Στο άρθρο 20 της Συνθήκης της Λισαβόνας – αυτό που λέμε τώρα Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αυτό που ισχύει τώρα – προστίθεται η ευρωπαϊκή ιθαγένεια στην ιθαγένεια του πολίτη κράτους-μέλους. Υπάρχει ευρωπαϊκό έθνος; Φυσικά όχι.

Στο διαβατήριο που έχουμε λέει «Ελληνική Δημοκρατία» όπως και «Ευρωπαϊκή Ένωση». Έχουμε δηλαδή ιθαγένεια, την υπηκοότητα δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολίτες της Ένωσης και την ελληνική υπηκοότητα ως πολίτες του κράτους της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Η ιθαγένεια λοιπόν δεν αποδίδει τον όρο του ιθαγενούς, ούτε και του έθνους»……εξήγησε ο κ.Μηλιαράκης.

Ιθαγένεια σημαίνει υπηκοότητα

«Λένε ότι έχουμε εκχωρήσει κυριαρχία. Αν είναι δυνατόν……Αυτά τα ζητήματα για εμένα είναι γραφικά, ακραία και δυστυχώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα εθνικιστικό κίνημα που θα στηρίζεται σε πολλές λάθος προϋποθέσεις και είναι ότι χειρότερο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νεολαία μας»……πρόσθεσε ο κ.Μηλιαράκης, σχολιάζοντας την τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ σημείωσε πως είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της επιμορφωτικής διάθεσης των πολιτών.

«Είναι κατανοητό ότι ο πολίτης δεν κατανοεί τα νομικά, όταν όμως η επιστήμη έρχεται και του εξηγεί ότι κάτι δεν σημαίνει αυτό που αυτός αντελήφθη, τότε οφείλει να σεβαστεί την επιστήμη.

Αλλιώς αυτονομείται και από την επιστήμη και γίνεται γραφικός, όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό. Μιλάμε για γραφικούς όταν λένε πως η ιθαγένεια σημαίνει έθνος. Τελεία και παύλα»…..σημείωσε.

Τι ισχύει σε νομικό επίπεδο εάν η έτερη πλευρά δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα;

«Όταν μια διεθνής ή διμερής σύμβαση δεν τηρείται, καταγγέλλεται» τόνισε απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα ο κ. Μηλιαράκης, για να εξηγήσει στη συνέχεια τις διαδικασίες.

«Κατά πρώτο λόγο πρέπει να πούμε ότι αυτό (σ.σ. η μη τήρηση της συμφωνίας) μπορεί να γίνει αν υπάρξουν ακραίοι πολιτικοί στη γείτονα. Είναι μια εκδοχή που ουδείς μπορεί να αποκλείσει.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχουν μπει στην ΕΕ, δεν μπορούν να το κάνουν. Προτού μπουν στην ΕΕ, θα έχουν βέβαια ξεκαθαριστεί όλα αυτά, θα έχει πάρει (σ.σ το ζήτημα της συμφωνίας) την πορεία του.

Διότι εάν υπάρξουν πολιτικοί στη βόρεια γείτονα, που θα θελήσουν να πουν: «Εμείς δεν συμφωνούμε με το Α ή το Β που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κρατών, δεν θα μπουν ποτέ στην ΕΕ. Αυτό είναι σίγουρο, γιατί η Ελλάδα εκεί έχει βέτο» σημείωσε, για να καταλήξει:

«Εάν υπάρξουν σώφρονες πολιτικοί και στη γείτονα χώρα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ζητήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here