Κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα με όσα είχε προτείνει ο John Keynes στην κρίση στις 24/10/1929!…… του Παντελή Νικολαΐδη.

0
174

Ο John Keynes κατά πολλούς ο μεγαλύτερος οικονομολόγος του 20ου αιώνα, για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπιζε ο δυτικός κόσμος μετά το κραχ της Νέας Υόρκης (1929), πρότεινε την παρέμβαση του κράτους και τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κεϊνς πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης (αποπληθωρισμός) που ήταν το μεγάλο πρόβλημα. 

Μάλιστα η αύξηση της φορολογίας σε περιόδους κρίσης είναι πλήρως αντίθετη στη νοοτροπία του Κεϊνς ο οποίος ζητά μάλιστα αύξηση των ελλειμμάτων σε περιόδους κρίσης.

Επίσης ο Κεϊνς επισήμανε ότι σε περιόδους κρίσεων το μόνο πράγμα που δεν κάνεις είναι μείωση των μισθών γιατί αυτό εξασθενίζει περαιτέρω τη ζήτηση και τη δύναμη της αγοράς.

Οι προτάσεις του John Keynes:

Η ιστορία του μεγάλου Κραχ του 1929 σύμφωνα πάντα με τον Κεϊνς προήλθε από έλλειμμα ζήτησης. Οι εταιρείες δεν έβρισκαν καταναλωτές και απόλυαν κόσμο με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ζήτηση.

Αρχικά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε μνημειώδη λάθη με τη μη έγκαιρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (χαμηλά επιτόκια) που χειροτέρευσαν την κρίση αντί να βοηθηθεί η οικονομία.

Από κάποια στιγμή και πέρα τα λάθη της Κεντρικής Τράπεζας διορθώθηκαν με παρέμβαση του κράτους το οποίο εφάρμοσε τις λεγόμενες «κεϊνσιανές» πολιτικές.

Ο Κεϊνς πρότεινε λοιπόν, σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις, το κράτος να κάνει δημόσια έργα και να δημιουργεί ελεγχόμενα ελλείμματα ώστε να βγάλει την οικονομία από το ψηλό αποπληθωρισμό που ήταν το μεγάλο πρόβλημα.

Είπε τότε και την περίφημη θέση: «ακόμα και να πληρώνουμε τους εργάτες να κάνουν το πρωί τρύπες στο έδαφος και να τις ξανακλείνουν το απόγευμα ώστε να δημιουργείται απασχόληση. Αυτό θα έκανε καλό στην οικονομία».

Τα Κυπριακά σαΐνια:

Βλέπουμε ότι εδώ στην Κύπρο τα οικονομικά «σαΐνια» Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Βασιλείου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Γεωργιάδης και κάποια επιστρατευμένα πανεπιστημιακά γιουσουφάκια ως πιστά τροϊκανά σκυλιά κάνουν ακριβώς το αντίθετο με τις συνταγές του Κέϊνς που έσωσαν την Αμερικάνικη και παγκόσμια οικονομία στην μεγάλη κρίση του 1929.

Εδώ οι άσχετοι και ξεπουλημένοι πολιτικάντηδες επιβάλουν τσουχτερές φορολογίες, αποκοπές μισθών, κόβουν ολοκληρωτικά τις δημόσιες δαπάνες και κρατούν τα επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη στα πλαίσια του δόγματος «όλα για τις τράπεζες».

Το αποτέλεσμα είναι μοιραία η χειροτέρευση της κατάστασης με περαιτέρω υπομόχλευση του αποπληθωρισμού (χειρότερη οικονομική ασθένεια) χωρίς καμιά απολύτως πιθανότητα ανάκαμψης.

Με τέτοιες πολιτικές επιλογές η Κυβέρνηση είναι με μαθηματική ακρίβεια καταδικασμένη να αποτύχει παταγωδώς με αποτέλεσμα ο τόπος να οδηγείται όλο και περισσότερο στην ολική καταστροφή. Μόνη ελπίδα η εδώ και τώρα ειρηνική λαϊκή ανατροπή της…..

Το χαϊβάνι Δημήτρης Γεωργιάδης παρασιτεί επί των Κυπρίων πολιτών Το χαϊβάνι Δημήτρης Γεωργιάδης μετά από τα πολλά προεκλογικά σαλιαρίσματα στο Νίκο Αναστασιάδη έχει ανταμειφθεί με διορισμό στη θέση του «δημοσιονομικού επιτρόπου» που δημιουργήθηκε ειδικά ως αντάλλαγμα για τις προεκλογικές δουλικές του υπηρεσίες προς το νυν ΠτΔ.

Δηλαδή από τα λεφτά που κλέβουν και στερούν από τους μισθωτούς, τους αναπήρους και λοιπούς δυσπραγούντες τα δίδουν σε δημοσιονομικά παράσιτα και χαραμοφάηδες τύπου Δημήτρη Γεωργιάδη.

Μάλιστα ο οικονομικά άσχετος αυτός δημοσιογράφος που κάλυπτε και διαφήμιζε μέσα από τις δημοσιεύσεις του στον ΠΟΛΙΤΗ (μεγάλη των ξενόδουλων σχολής) τη μεγάλη χρηματιστηριακή απάτη του 1999-2001 (πρόδρομος της σημερινής οικονομικής κρίσης) ήταν ένα από τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που μέσα από τις παραπλανητικές τους αναφορές έριξαν χιλιάδες συμπολίτες μας στην οικονομική σφαγή και καταστροφή.

Επίσης ο εν λόγω «κύριος» ήταν αναπόσπαστο μέρος της γνωστής δημοσιογραφικής ομάδας που εδώ και χρόνια λιβάνιζε την τραπεζική ληστοσυμμορία από την οποία τα έπαιρναν όλοι τους χοντρά.

Καλείται ο λαλίστατος Γενικός Ελεγκτής (άλλος ένας που σαλιάριζε προεκλογικά το Νίκο Αναστασιάδη) αν έχει «παπάρια» να τοποθετηθεί τόσο επί του διορισμού του «κυρίου» Δημήτρη Γεωργιάδη όσο και επί των υπολοίπων νέας κοπής διορισμών: Μακάριου Δρουσιώτη, Πάμπου Χαραλάμους, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, Γιάννη Γιαννάκη, Καίτης Κληρίδη, Ειρένας Γεωργιάδου, Φώτη Φωτίου, Κυριάκου Κενεβέζου….. και να σταματήσει να μας ρίχνει στάχτες στα μάτια με ήσσονος σημασίας δημοσιονομικές σπατάλες και εκτροπές.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κατά εξακολούθηση, και οι οικονομικοί φωστήρες στην Ελλάδα, εφάρμοσαν «copy paste» τις υποδείξεις των Τροικανών…..γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα τις «κεϊνσιανές» συνταγές που έσωσαν την Αμερικάνικη και παγκόσμια οικονομία στην μεγάλη κρίση του 1929.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here