Κάτω από την «κορυφή» του Social «παγόβουνου»……..του Γιάννη Μπεθάνη.

0
422

Αν τα Social Media αποτελούν, πλέον, τον «καθρέφτη» πάνω στον οποίο αντανακλάται μια κοινωνία ή οι άνθρωποι που την αποτελούν, τότε με όσα παρατηρεί κανείς, δεν μπορεί παρά να προβληματίζεται, να ανησυχεί και ενίοτε να…….τρομάζει.

Ο κανιβαλισμός, η δίκη προθέσεων, η εκτόξευση κατηγοριών, λάσπης και ύβρεων, η διαλεκτική των άκρων, η εφήμερη επικαιρότητα, η άκριτη αναπαραγωγή και ανέξοδη κριτική των γεγονότων, αλλά, κυρίως, τα κριτήρια με τα οποία ιεραρχούνται αυτά ως προς τη σπουδαιότητά τους, είναι λόγος για να αναρωτιέται κανείς για το επίπεδο των αντανακλαστικών και της κοινωνικής αντίληψης για όσα συμβαίνουν.

Να δώσουμε ένα παράδειγμα; Τις προηγούμενες ημέρες, λοιπόν, η ελληνική κοινή γνώμη ασχολήθηκε……ηρωικά μαχόμενη:

-Με τις αιματολογικές εξετάσεις του άτυχου Ζακ Κωστόπουλου και τις ευθύνες που (ευλόγως) πρέπει να αποδοθούν για τον θάνατό του

-Με το αν ο γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού Τάκης Τσουκαλάς είναι ρατσιστής και τη συγγνώμη του προς την οικογένεια Αντετοκούμπο

-Με την ύψωση ναζιστικών και εθνικιστικών συμβόλων σε αγώνα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου στο ΟΑΚΑ

-Με το αν η συμφωνία κράτους – εκκλησίας μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι

-Με τη Black Friday

Όλα τα παραπάνω γεγονότα είναι, ασφαλώς, πολύ σημαντικά, είτε ως συμβολισμός είτε ως ουσία, αναδεικνύοντας πολλές από τις παθογένειες και τα άλυτα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνοι. Όμως……Μέσα στον ορυμαγδό των αντιπαραθέσεων σε τηλεοπτικά παράθυρα και στα Social Media, δεν είδαμε να συμβαίνει η ίδια αναταραχή για κάτι πραγματικά τρομακτικό:

Βγήκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι έχει οδηγήσει στους εισαγγελείς δεκάδες υποθέσεις διπλωματών που χορηγούσαν πλαστές βίζες σε ασυνόδευτα παιδιά, προφανώς μετανάστες, για να βγουν στο εξωτερικό, συνδέοντας ευθέως αυτές τις παράνομες ενέργειες με την……εμπορία οργάνων!

Μιλάμε για μια συνταρακτική αποκάλυψη, που κανονικά θα έπρεπε να τρίξει τα θεμέλια της ελληνικής Πολιτείας. Για να το εμπεδώσουμε: Δεκάδες διπλωμάτες, δηλαδή κρατικοί λειτουργοί υψηλού επιπέδου, αναμειγνύονται σε εμπορία οργάνων παιδιών!

Είδατε εσείς να γίνεται ο ίδιος ντόρος με τις υποθέσεις που αναφέραμε προηγουμένως; Εμείς δεν είδαμε. Κι αυτό είναι που προκαλεί την ανησυχία και τον προβληματισμό που αναφέραμε στην αρχή, στην εποχή της άκρατης πληροφορίας, της κυριαρχίας της εικόνας, των διαδικτυακών τσακωμών και των εφήμερων εντυπώσεων…

Υ.Γ. Για την υπόθεση της καθαρίστριας που είχε πλαστά πιστοποιητικά για να προσληφθεί και «έφαγε»… 10 χρόνια φυλάκιση, ενώ κάποιοι μεγαλόσχημοι για κάτι αντίστοιχο και μεγαλύτερης σπουδαιότητας «έφαγαν» 1 χρόνο με τριετή αναστολή, δεν έχουμε να πούμε πολλά.

Η στήλη έχει εκφράσει προ πολλού την ανησυχία της. Όταν τα μέτρα και τα σταθμά στη ζυγαριά της «τυφλής θεάς» είναι διαφορετικά, τότε το πρόβλημα το έχει η ίδια η δημοκρατία στον πυρήνα της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here