Καρφιά «Die Welt» για την αποτυχία του Eurogroup: Τώρα την ευθύνη φέρουν οι πιστωτές!!

0
189

«Αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεση, δεν έφεραν την ευθύνη οι Έλληνες (για το γεγονός ότι δεν επετεύχθη συμφωνία). Επρόκειτο για μια μάχη με τους αριθμούς και τις διατυπώσεις. Μέχρι τα μεσάνυχτα διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κάθε τόσο αποσύρονταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν για να συνομιλήσουν.

Μεσολαβητικά παρενέβαιναν ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ όπως επίσης και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. 

Περισσότερες από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση το πρόβλημα. Το αντίθετο. Η κυβέρνηση Τσίπρα εκπλήρωσε όλες της υποχρεώσεις της». 

Αυτά γράφει σε άρθρο της η ιστοσελίδα της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας «Die Welt», η οποία υπογραμμίζει το γεγονός ότι «ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι έχουν εφαρμοστεί οι 105 από τις 140 μεταρρυθμίσεις και σύντομα θα μπορεί να ανακοινώσει ότι όλες οι προϋποθέσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης έχουν εκπληρωθεί». 

Όπως, όμως, τονίζει η «Die Welt» «για το ότι οι Έλληνες μολαταύτα θα πρέπει να ανησυχούν για την καταβολή της δόσης, οφείλεται στους δανειστές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να εξοφλήσει το βουνό του χρέους της και πιο συγκεκριμένα, ότι θα πρέπει να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους» για να διευκρινίσει (η εφημερίδα) ότι ο μεγάλος αντίπαλος αυτής της άποψης «είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επέμεινε μέχρι τώρα η συζήτηση για ελαφρύνσεις του χρέους να γίνει μόνον μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018. Το ότι μέχρι τότε θα έχει εκλεγεί η νέα γερμανική Βουλή είναι κάτι το οποίο τον εξυπηρετεί ως χρονικό πλαίσιο». 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως «βρίσκεται σε δίλημμα, αφού θέλει να επιτύχει και τη μελλοντική οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα έδειξε διάθεση για συνδιαλλαγή.

Για πρώτη φορά συζητήθηκε στο Eurogroup το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ελλάδα εάν οι στόχοι του προϋπολογισμού της αποδειχθούν πολύ φιλόδοξοι, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τις συσκέψεις. Αυτό όμως είναι το είδος της εξειδίκευσης την οποία απαιτεί το ΔΝΤ», παρατηρεί η «Die Welt».

«Το γιατί δεν έγινε τελικά συμφωνία μπορεί κανείς μόνο να το εικάσει. Το ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συμμετείχε η ίδια στις συζητήσεις αλλά έστειλε τον διευθυντή Ευρώπης θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιόρισε τις δυνατότητες ελιγμών του ΔΝΤ.

Ίσως όμως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε επέμεινε μέχρι τέλους στη σκληρή γραμμή του», καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.

Σε αντιδιαστολή δείτε τι λέει η Αντιπολίτευση…..και τα συμπεράσματα δικά σας!….

Υ.Γ. Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες, λέει η Ν.Δ. για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Υ.Γ.1. Ο Τσίπρας τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα! Μόνο φτώχεια για τους Έλληνες έφερε, τόνισε ο Κικίλιας.

Υ.Γ.2. Έκαναν τη χώρα παιχνιδάκι στα χέρια των δανειστών, λέει η Φώφη Γεννηματά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here