Κατρούγκαλος: Η ΜΗ έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών δείχνει Κενό στρατηγικής.

0
438

Την ΜΗ έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter ο τέως Υπουργός  Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν εκδόθηκε κοινή δήλωση των 27 για καταδίκη της Τουρκικής επιθετικότητας και κυρώσεις. Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο δηλωτικό του Κενού Στρατηγικής και τακτικής της Κυβέρνησης»…αναφέρει, ενώ τονίζει πως «και η ΕΕ όμως πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της».

Σύμφωνα ωστόσο με την «Καθημερινή», υπήρξε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η Γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε-μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, το κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης φαίνεται πως ήταν η αμφισβήτηση εγκυρότητας των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για την καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων».

«Η ΕΕ θα ξεκινήσει τώρα μια διαδικασία κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες, τις συλλήψεις και τις νοθείες που συνδέονται με τις εκλογές»…ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους της.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων»…είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Η Γαλλία είναι «Απόλυτα δεσμευμένη στην αρχή των στοχευόμενων κυρώσεων σε βάρος προσώπων και τη στήριξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Λευκορωσίας» …διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Θα καταρτιστεί ένας κατάλογος προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και προχώρησαν την καταστολή και θα κατατεθεί προς έγκριση στα κράτη μέλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here