«ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ» στην κυβέρνηση Κοέλιο έκαναν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, το Αριστερό Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας!…..του Χρήστου Δεμέτη.

0
204

Το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας των τριών, κατά της λιτότητας.

Τα τρία κόμματα και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν συνολικά τις 122 από τις 230 έδρες του πορτογαλικού Κοινοβουλίου. Την Τρίτη αναμένεται να απορρίψουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεξιάς κυβέρνησης προκαλώντας την παραίτηση της.

«Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση του συνασπισμού και να επιτραπεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του PS, να παρουσιαστεί το πρόγραμμά της και να αναλάβει τα καθήκοντά της»…..ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Πορτογαλίας.

H Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας εξέτασε πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από μία συμμαχία της Αριστεράς. Στόχος, «να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», τηρώντας παράλληλα «τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις» της χώρας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε σε ένα κείμενο «που βασίζεται στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενσωματώνοντας ωστόσο τις τροποποιήσεις που πηγάζουν από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλοκ της Αριστεράς και τους Πράσινους».

Η Αριστερή αυτή ένωση είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, η οποία έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και να την αντικαταστήσει με μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Δέσμευση είναι να τερματιστεί το πάγωμα των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τα 505 στα 530 ευρώ, από το 2016.

Στο κείμενο προτείνεται επίσης η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης κατά 3,5% των εισοδημάτων, καθώς και των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το πρώτο έτος της νέας διακυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις», επέμεινε ο Αντόνιο Κόστα για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε προβλέπει άλλωστε για το 2016 δημόσιο έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ, τηρώντας τα κριτήρια της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Ο Αντόνιο Κόστα παραδέχθηκε ότι καταβάλλει ακόμη προσπάθειες για να εξασφαλίσει «συνθήκες σταθερότητας» για τη διατήρηση μίας υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα κυβέρνησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here