Κοινή Δήλωση Τσακαλώτου, Χαρίτση και Αχτσιόγλου για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που παρουσίασε η Κυβέρνηση.

0
384

Η παρουσίαση του σχεδίου για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται με ένα σαφές νεοφιλευθερο πρόγραμμα, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Πιστοί στην μέχρι τώρα τακτική της fast track νομοθέτησης, ερήμην της κοινωνίας, προανήγγειλαν την προσχηματική διαβούλευση που επιφυλάσσουν σε ένα σχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί και θα δεσμεύσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Σαν να μην έβγαλαν κανένα  συμπέρασμα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασαν μια έκθεση Νεοφιλελεύθερων Ιδεών, όπου στα σημεία που δεν είναι σκόπιμα ασαφές και γενικόλογο, είναι πιστό αντίγραφο της έκθεσης Πισσαρίδη.

Την οποία μάλιστα παρουσιάζουν ως δήθεν ουδέτερη, αποκρύπτοντας επιμελώς ότι ακολουθεί πιστά το  ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε και κατά την «καλή» εποχή της Ελληνικής οικονομίας που οδήγησε στα μνημόνια με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Το σχέδιο επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τις γνωστές ιδεοληψίες: οι ανισότητες θα μειωθούν από μόνες τους λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και της συνεπακόλουθης ανάπτυξης.

Έτσι δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την άμβλυνσή τους. Τουναντίον, στον πυρήνα του βρίσκονται μέτρα που θα πλήξουν τους εργαζόμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες μίας βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην αγορά εργασίας, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες, έρχεται η κατάργηση του 8ώρου, η γενίκευση της απλήρωτης εργασίας, η ακραία ελαστικοποίηση. Οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται και στοχοποιούνται γιατί δεν είναι αρκετά «ευέλικτοι» και οι άνεργοι ως «υπεύθυνοι» για την ανεργία τους.

Επίσης, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που προβλέπεται στο Σχέδιο, θα φέρει νέες περικοπές και ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση, με χαμένους τους εργαζόμενους και κερδισμένες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το Σχέδιο επιδιώκει, ακόμα, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών.

Και στην περίπτωση του Συστήματος Υγείας, παρότι το κεντρικό συμπέρασμα που κατέδειξε η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας είναι η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και καθολικής πρόσβασης στο ΕΣΥ ως απαράβατου όρου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, το μόνο που βρήκαν να πουν είναι η ανάγκη μέτρησης της αποτελεσματικότητάς του.

Συνολικά στο σχέδιο της κυβέρνησης, είναι εντυπωσιακή η σκόπιμη παράβλεψη της σημασίας ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και της αξίας των κοινωνικών υποδομών ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, στοιχεία που αποτελούν πλέον κοινό τόπο διεθνώς.

Ταυτόχρονα, αντί να  υποστηρίξουν την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, με προκρούστεια λογική η κυβέρνηση διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι αυτές που θα  ωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι επί της ουσίας μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να  αξιοποιηθούν για την ουσιαστική μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας σε ένα ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα τους περιλαμβάνει όλους. Αυτό απαιτεί η κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here