Κριστόφ Ουόλτς: Από την Βιέννη έρχομαι…..στο Χόλιγουντ πηγαίνω!

0
255

Μέσα στις γιορτές έκανε πρεμιέρα η ταινία του φρεσκοχωρισμένου και αλλοπαρμένου – πλην καταπληκτικού σκηνοθέτη (όχι σε αυτό το έργο όμως) Τιμ Μπάρτον «Μεγάλα Μάτια».

Πρωταγωνιστές του ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου Κριστόφ Ουόλτζ (έχει πάρει ακόμη Χρυσή Σφαίρα και BAFTA, α΄ ανδρικού ρόλου στις Κάνες και SAGA) και η πέντε φορές προταθείσα για Όσκαρ Έιμι Άνταμς.

Έτσι, ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει φέτος στην Οσκαρική κούρσα, αλλά δίχως πολλές πιθανότητες! 

Εμείς σήμερα θα αναφερθούμε στον ταλαντούχο Κριστόφ Ουόλτζ που συμμετέχει σε δυο ταινίες που γυρίζονται ήδη, η μία εκ των οποίων είναι το «Spectre» του Τζέημς Μποντ – λένε μάλιστα ότι μπορεί αυτός να είναι ο μελλοντικός 007 (τι μανία κι αυτή μετά τον Κόννερι, το Λάζενμπι και τον Μπρόσναν που ήταν πανύψηλοι τελευταία να διαλέγουν μικροκαμωμένους) και η άλλη ο «Ταρζάν» που ετοιμάζεται για το 2016.

Ποιος είναι

Ο Κριστόφ Ουόλτς γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1956 στη Βιέννη και οι γονείς του ήσαν και οι δύο σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του και ο δεύτερος σύζυγός της ήσαν ηθοποιοί.

Ο Κριστόφ σπούδασε υποκριτική σε Σχολή της Βιέννης αλλά φοίτησε και στο Θεατρικό και Κινηματογραφικό Ινστιτούτο Λη Στράσμπεργκ στη Νέα Υόρκη.

Οι ρόλοι στην αρχή της καριέρας του ήσαν στο θέατρο στη Ζυρίχη, στη Βιέννη , στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Από το 1980 μέχρι το 2000 έλαβε μέρος σε τηλεοπτικές σειρές της γερμανικής και της αγγλικής τηλεόρασης, έως ότου το πλατύ κοινό τον πρόσεξε μέσα από τον πολύ δύσκολο ρόλο του Χανς Λάντα που του έδωσε ο Κουέντιν Ταραντίνο το 2009 στο «Inglorious Basterds», ο οποίος και του χάρισε το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ των Κανών, το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου, το βραβείο των Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, αλλά και της Βοστόνης και του Λος Άντζελες, και του SAGA.

Ο Κριστόφ υποδυόταν τον αρχηγό μιας παραστρατιωτικής ομάδας SS Χανς Λάντα τον «Εξολοθρευτή των Εβραίων» όπως ήταν το παρατσούκλι του.

Ο Ταραντίνο δημιούργησε τόσο πολύπλοκή την προσωπικότητα του Λάντα, που φοβόταν ότι κανείς δεν θα βρισκόταν να τον «παίξει».

Όταν ο Κριστόφ πήρε το χρυσό αγαλματίδιο, ο Ταραντίνο δήλωνε: «Πιστεύω ότι ο Λάντα είναι ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχω γράψει και θα γράψω ποτέ και ο Κριστόφ ανταποκρίθηκε με το παραπάνω.

Αν δεν έβρισκα έναν ηθοποιό του μεγέθους του ίσως και να μη γύριζα το «Inglorious Basterds». Ακολούθησαν και άλλες ταινίες και με τον Ταραντίνο ξανά-συναντήθηκε στο «Django Unchained» όπου ξανακέρδισε το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου και άλλα βραβεία πάλι.

Και είναι μόλις ο τρίτος ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ β΄ ρόλου με τον ίδιο σκηνοθέτη. Έχει κάνει οντισιόν για το ρόλο του Μιχαήλ Κορμπατσόφ στην ταινία «Ρέικιαβικ» βασισμένη στο σύμφωνο ειρήνης του 1986 μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το 2013 τον επέλεξαν σαν μέλος της επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών, και προς το τέλος του χρόνου διηύθυνε μια παραγωγή της γερμανικής όπερας – που λατρεύει – «Ο ροζ Καβαλάρης» στο κτίριο της Φλαμανδικής Όπερας της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Το 2014 έγινε μέλος της επιτροπής του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου. 

Προσωπικά 

Ο 1.70 σχετικά μικρόσωμος Κριστόφ Ουόλτς, με τα γαλάζια σαν λίμνες μάτια, έχει αποκτήσει με την πρώτη του γυναίκα Τζάκι που ήταν Αμερικανοεβραία ψυχοθεραπεύτρια, τρία ενήλικα πια, παιδιά. Ο γιος είναι ραβίνος και η μια του κόρη αρχιτέκτων. 

Όταν χώρισε γνώρισε την ενδυματολόγο Τζούντιθ Χολστ με την οποία διατηρούσε σχέση χρόνια και μάλιστα το 2005 απέκτησαν και μια κόρη, αλλά παντρεύτηκαν πρόσφατα. 

Όλοι λένε πως η Τζούντιθ είναι η κατάλληλη γυναίκα για εκείνον. Ο Κριστόφ μένει στο Λονδίνο κυρίως και ταξιδεύει στο Λος Άντζελες και η γυναίκα του με την κόρη του μένουν τον περισσότερο καιρό στο Βερολίνο και ταξιδεύουν μαζί του. 

Την 1η Δεκεμβρίου του 2014 απέκτησε και το δικό του αστέρι στο Γουόκ οβ Φέημ . Ο Ουόλτς μιλά γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Μιλούσε και τις τρεις γλώσσες συν ιταλικά, στο «Inglorious Basterds» και στο «Django Unchained». 

ΕΙΠΕ: Διάσημες Ατάκες 

* «Όλοι λένε ότι όταν δουλεύεις στο Χόλιγουντ, θέλουν να σε στύψουν σαν λεμόνι. Ε, άμα έχεις χυμό γιατί να μην το κάνουν;»

* «Μεγάλωσα μέσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια κι αυτό είναι καλό, γιατί δεν σε κάνει να βλέπεις με ρομαντικό μάτι τη δουλειά του ηθοποιού και να την εξιδανικεύεις»

* «Και βέβαια μια ταινία χρειάζεται τους κακούς. Αν δεν έχεις έναν κακό ο καλός θα πάει σπίτι του. Τι δράση θα υπάρχει;»

* «Το να γίνεις ηθοποιός είναι σα να γίνεσαι πατέρας. Δεν είναι δύσκολο να γίνεις, αλλά η πρόκληση είναι η αναγνώριση και να μείνεις στην πρώτη γραμμή».

* «Θα δεχόμουνα να πάω σε οποιοδήποτε μέρος της γης για να γυρίσω μια ταινία. Όμως δεν θα δεχόμουνα οποιοδήποτε ρόλο». 

* «Είμαι βιβλιοφάγος σε οποιαδήποτε μορφή τους».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here