ΚΥΡΩΣΕΙΣ για παράβαση καθήκοντος σε απείθαρχους αιρετούς και υπαλλήλους «κόκκινων» Δήμων!

0
167

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους «κόκκινους» Δήμους που εντάσσονται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, θεσπίζει τροπολογία-νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας» που ψηφίζεται στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στο κείμενο της τροπολογίας:

«σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ με τις υποχρεώσεις που περιγράφονται, τα υπαίτια αιρετά όργανα και οι υπάλληλοι υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη για σοβαρή παράβαση καθήκοντος».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία εκτός του ότι θεσπίζεται νέα διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή των Νομικών τους Προσώπων οφείλουν να συντάξουν έκθεση με αναλυτικά οικονομικά στοιχεία (δανεισμός, υποχρεώσεις ληξιπρόθεσμες και μη, δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών κλπ) σε περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει ότι υπάρχει αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, προϋπολογισμών.

Προβλέπεται επίσης:

Παράλληλα συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ», ενώ ορίζεται ότι ποσοστό τουλάχιστον 5% των ΚΑΠ θα συμψηφίζεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Με την εν λόγω τροπολογία ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους βεβαιωμένες οφειλές των ΔΕΥΑ προς τις ΔΥΟ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες να συνάψουν δάνεια με τράπεζες ή το ΤΠκΔ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here