Κωμικοτραγική Κρίση Μεγαλείου του Διοικητή της ΤτΕ.

0
209

Ο Γ. Στουρνάρας σε «βαρυσήμαντη» ομιλία του μας καλεί να τον…δοξάσουμε για τις προβλέψεις του, παρότι τον Νοέμβριο «έβλεπε» πληθωρισμό 2%!

Υπαρξιακές διαστάσεις παίρνει η αγωνία του διοικητή της ΤτΕ για…επιβράβευση σε μία σειρά από «προγνώσεις» πέρα για πέρα άστοχες, η πανηγυρική διάψευση των οποίων θα έκανε ακόμη και Πρωτοετή Φοιτητή Οικονομικών να κρυφτεί.

Act now to prevent a tragic economic ending | Financial Times

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που μόλις πριν από έναν μήνα είχε προβλέψει ότι η κρίση της Ουκρανίας δεν θα επηρεάσει τα Ελληνικά νοικοκυριά, γιατί διαθέτουν…κομπόδεμα, από τα επιδόματα πανδημίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μόλις προχθές αναζήτησε τη δικαίωση και για τις προβλέψεις του σχετικά με τον πληθωρισμό!

Σε μια αποστροφή της «βαρυσήμαντης» ομιλίας του στο συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, έφτασε – εμμέσως – να ισχυριστεί ότι μας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την εκτίναξη του πληθωρισμού.

«Η Τράπεζα προειδοποίησε ήδη από τον Ιούνιο του 2021 στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας έξαρσης του πληθωρισμού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η αποδιεθνοποίηση της παραγωγής και η κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό»…είπε.

Ακόμη και στην «εξήγηση» του φαινομένου ο κ. Στουρνάρας  έπεσε έξω, αφού η πληθωριστική έκρηξη δεν οφείλεται ούτε στην «αποδιεθνοποίηση της παραγωγής» ούτε στην «κλιματική αλλαγή».

Τουναντίον, οφείλεται στους υπέρ-φιλόδοξους στόχους της «πράσινης ενεργειακής πολιτικής», που στην πρώτη παγκόσμια κρίση αποδείχτηκαν παντελώς ανέφικτοι, καταδεικνύοντας τις αδυναμίες υποκατάστασης συμβατικών πηγών ενέργειας και την απόλυτη εξάρτηση από το Φυσικό Αέριο.

Το καλύτερο όμως είναι ότι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, που υποτίθεται «είχε δει το έργο», έναν χρόνο πριν, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, πρόβλεψε δημοσίως ότι ο πληθωρισμός, που σήμερα τρέχει με 9,5% (επισήμως…), δεν θα ξεπεράσει το 2%!

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Εταιριών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια, στις 12 Νοεμβρίου, ο…διορατικός κύριος διοικητής είχε προφητέψει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι «εν πολλοίς παροδική»!

Είχε δει και όνειρο, ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα παραμείνει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, «συνεπώς, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο διάστημα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σημαντικά χαμηλότερος του στόχου του Ευρώ-Συστήματος, δηλαδή του 2%» είχε πει.

Αυτά τα απίθανα είχε πει ο κ. Στουρνάρας  πριν από λίγους μήνες και σήμερα μας καλεί να τον δοξάσουμε, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα όχι μόνο να έχει σπάσει ρεκόρ, αλλά να «τρέχει» σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι προγνώσεις του σημερινού διοικητή της ΤτΕ είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Από την αλήστου μνήμης θητείας του στο ΙΟΒΕ είχε αυτό το…χάρισμα της ενόρασης.

Όταν έλεγε ότι το 2010, χρονιά της υπαγωγής στα Μνημόνια, θα είναι καλύτερο από το 2009 από πλευράς ύφεσης. Και ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που επέβαλε η τρόικα, θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% τα επόμενα χρόνια!

Αστοχίες που προβληματίζουν σοβαρά

Ομολογουμένως, τέτοιου είδους αστοχίες για επαγγελματία οικονομολόγο -και, μάλιστα, σε ανώτατη θεσμική θέση- προβληματίζουν σοβαρά.

Όμως, προχθές ο κ.  Στουρνάρας  έκανε και πολιτικές προβλέψεις: Πόσο καλύτερα θα ήμασταν, αν είχε συνεχίσει τη θητεία της η κυβέρνηση των Σαμαρο-Βενιζέλων για να ολοκληρώσει τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις της.

«Αν και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται»είπε:

«Αξίζει να αναλογιστούμε πόσο διαφορετικές θα ήταν ενδεχομένως οι Οικονομικές εξελίξεις το 2014, εάν δεν οδηγούμασταν σε αναγκαστικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Εάν, δηλαδή, το 2014 το Πολιτικό Σύστημα είχε στη διάθεσή του περισσότερο «πολιτικό χώρο» για την ολοκλήρωση των λίγων μεταρρυθμίσεων που απέμεναν, ώστε να «δέσουν» με τρόπο που δεν επέτρεπε οπισθοδρόμηση τόσο στη δημοσιονομική πρόοδο όσο και την οικονομική ανάκαμψη που είχε επιτευχθεί».

Εν ολίγοις, κατά τον κύριο Στουρνάρα, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα γκρέμισε όλα. Που μπορεί πράγματι να είναι κι έτσι (αν υποθέσουμε ότι το 2014 υπήρχε…ανάκαμψη), μόνο που ένας διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δεν είναι σε θέση να υπολογίσει βασικά μεγέθη της δικής του αποκλειστικής αρμοδιότητας, είναι ο τελευταίος που μπορεί να απευθύνει μομφές κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here